Trion har tagit över Slitebadens hotell i Slite

Båda hade Slitebadens hotell som gymnasieskola. Nu driver de panget och utökar med restaurang, planen är ett litet museum med historiken kring brukshotellet.

Slite 3 maj 2021 07:35

Första februari fick Slitebadens hotell ny regi. Det är en trio Slitebor som tagit över driften från ägaren Peter Patomella.

– Vi fick höra att han sökte arrendator till restaurangen, och det slutade med att vi tog över alltihopa, säger Annica Österberg bakom den lilla receptionsdisken i entrén och berättar att hotellrestaurangen hade varit stängd en tid.

Annica, hennes man Thomas Österberg och Signe Bleckhorns fick två veckor på sig att göra sig hemmastadda i lokalerna, innan gästerna kom.

– Vi har fullbokat på hotellet, det är jätteroligt så klart att alla våra 17 rum är uthyrda, säger Signe Bleckhorns och förklarar att tillströmningen av gäster mitt i lågsäsong hänger ihop med storstoppet på Cementa, där många firmor just nu arbetar innan fabriken ska starta igen.

 

Trion som tar över hotellet och öppnar restaurangen igen drev förra året Bläse bistro ihop. Ett projekt som blev större än vad de hade tänkt, och som gjorde dem sugna på att fortsätta jobba tillsammans med någon verksamhet på orten där de bor.

– Jag är född och uppvuxen här och har jobbat som butikschef på Ica i några år. Slite är vårt hem och har en speciell plats i våra hjärtan, säger Annica Österberg och berättar att hon lärde känna Signe Bleckhorns under gymnasietiden.

Båda hade faktiskt hotellbyggnaden som skolhus, när Donnergymnasiet fanns i lokalerna.

– Vi som gick hotell- och restaurangprogrammet drev lunchrestaurang, så jag har stått jättemycket i det här köket, säger Signe Bleckhorns och rengör den stora fritösen.

För Thomas Österberg innebär storstoppet på Cementa att han har fullt upp i fabriken.

– Thomas är också ordförande i IK Graip, företagare och spindel i nätet för en hel del i Slite, säger Annica Österberg.

 

Restaurangens bar har fått ny design, inspirerad av fabriksmiljön, där kopparrör har bockats till en portal för att bära de hängande glasen. Men gamla tider, och besökare i tidsenliga kläder, finns bevarade på en vägg med minnen. "Familjemiddag fyra kronor" annonseras i en gulnad tidningsannons, liksom att "Dansen fortsätter i badhusparken även i morgon, till bandet Blues House". 

På övervåningen finns planer på att samla föremål som gamla telefoner och annat, som räddats till eftervärlden från tidigare epoker.

– Hotellet har väldigt stor plats i mångas hjärtan och vi får höra många historier härifrån, säger Annica Österberg.