Bonden & Bönorna satsar på att förlänga säsongen på ön

Under sommaren öppnade den nya restaurangen Bonden & Bönderna i Slite. En satsning som väckt stor nyfikenhet bland ortsborna och även besökare.

Slite 30 september 2022 13:56
undefined
Såhär ser det ut i restaurangen.

Stephanie Henning och Frida Håkansson valde till sommaren att öppna restaurangen Bonden & Bönorna i Slite. I lokalerna som tidigare inrymt både bank, begravningsbyrå och prylbod blev det till sist en restaurang, cocktailbar och kafé. 

– Det har varit både roligt, tufft och ibland utmanande. På sommaren var det full fart nästan varje dag och på hösten har det varit lite kämpigare. Jag vet inte om det beror på omvärldsläget eller om vi inte synts och hörts tillräckligt, säger Stephanie Henning och fortsätter:

– Häromdagen kom det en Slitebo som var glad över att vi öppnat och inte sett det tidigare. Så det tar nog ett litet tag att etablera sig här. 

undefined

Man blir ju lite nyfiken på namnet hur kom det egentligen till? 

– Det är en rolig historia. Först sa vi att namnet skulle vara Banken och Bonden. Då var tanken att banken skulle representera platsen och bonden skulle stå för det lokala och producenterna som vi arbetar med. Men så var det en restaurang i Falun som menade att de hade ensamrätt till namnet banken. Då fick vi ändra till Bonden & Bönorna, vilket står för producenterna och så bönorna är vi två unga tjejer som satsat på den här restaurangen. 

undefined

Under hösten har de fortsatt haft restaurangen öppen och målsättningen är att den fortsatt ska vara det till mitten av december. 

– Vi tar det lite som det kommer och försöker anpassa oss efter vad folk önskar. Nu är det lunch som folk vill ha och då kör vi middagar på helgerna. Det har varit en tid som vi fått testa oss fram, säger Stephanie Henning.

Är det något särskilt som varit extra uppskattat? 

– Vi har kört lite olika happenings på helgerna, bland annat en sushikväll som var fullsatt och brunch som varit riktigt uppskattat. Sedan började människor redan i somras att fråga efter julbord och det kommer vi nog köra på. 

undefined
En av drinkarna på restaurangen är på gång att serveras.

Målsättningen är som sagt att ha öppet några månader till, därefter väntar sannolikt en säsong i Åre innan det är dags att återvända till Gotland och återigen öppna restaurangen. 

– Det känns som att det här är något som verkligen saknats på norra Gotland och vår förhoppning är att kunna öppna runt valborg. Vi har lite planer på att satsa på en örtträdgård och att man kan sitta där i sommar och även köra på ett trädgårdskafé. Vi får åka upp till Åre och tjäna in lite mer pengar, säger Stephanie Henning. 

Har du tips på fler verksamheter som valt att satsa på en förlängd säsong? Mejla gärna redaktion@gotlandjustnu.se.

undefined
Stephanie Henning plockar vackra ting till restaurangen.