Slite får ny krog – ska satsa på cocktails

Lokalen i Slite har tidigare varit bank, begravningsbyrå och prylbod. Nu ska den rustas upp och bli krog. "Konceptet är att vi ska utgå mycket från lokala råvaror."
Lokalen i Slite har tidigare varit bank, begravningsbyrå och prylbod. Nu ska den rustas upp och bli krog. "Konceptet är att vi ska utgå mycket från lokala råvaror."

Om allt går som planerat får Slite en helt ny krog till sommaren. ”Banken och bonden” ska servera cocktails, fika och mat med lokal touch. ”Hela smakupplevelsen ska berätta om Gotland och vad ön har att erbjuda.”

Slite 10 februari 2022 17:45

Det gula tegelhuset på Storgatan har tidigare inrymt en bank, begravningsbyrå och prylbod, men framöver blir det alltså en helt annan typ av verksamhet i kåken.

– Vi har precis fått tillgång till lokalerna, så nu är det fullt sjå att riva och fixa i ordning i allt. Förhoppningen är att vi kan öppna till midsommar, säger Stephanie Henning, som kommer driva "Banken och bonden" tillsammans med Frida Håkansson.

Det förstnämnda ordet i krogens namn behöver inte förklaras närmare – men bonden, hur kommer han eller hon in i bilden?

– Konceptet är att vi ska utgå mycket från lokala råvaror, antingen från bönder i närheten eller sånt som kan tas tillvara i naturen. Det tänket ska prägla allt vi gör, från dryck till mat, säger Stephanie Henning.

Hon beskriver "Banken och bonden" som tre i ett: Såväl restaurang som kafé och bar med cocktailmeny.

– Vi kommer att ha en duktig bartender som sätter ihop en dryckesmeny baserad på sånt som finns i naturen, exempelvis enbär, björnbär eller fläder. Tanken är att hela smakupplevelsen ska berätta om Gotland och vad ön har att erbjuda.

Sedan Café Remek (tidigare Två tanter och Humle & Dumle) försattes i konkurs 2019 är fikaalternativen i Slite förhållandevis få, åtminstone utanför sommarsäsongen.

– Ja, det är det gapet vi vill fylla, säger Stephanie Henning.

Kommer ni ha året runt-öppet?

– Exakt hur vi lägger upp det där får visa sig med tiden. Men vi tänker att "Banken och bonden" ska ha öppet lite då och då även under vår och höst. Till exempel i samband med andra event, lov och helger. På vintern lär vi ligga lågt.

Både Frida Håkansson och Stephanie Henning, som befinner sig i Åre för stunden, har lång erfarenhet av att arbeta inom branschen.

– Jag är född och uppvuxen i Åre och har tillbringat somrarna på Gotland, så det där med besöksnäring och restaurang är något jag andats och levt i så länge jag kan minnas, säger Stephanie Henning.  

Detta blir dock första gången som hon och Frida Håkansson driver en verksamhet i egen regi.

– Och det känns väldigt spännande. I fjol var jag med och byggde upp en chokladfabrik med tillhörande café och butik i Norge. Efter det började jag fundera på att öppna ett ställe på Gotland, oklart var. När den här lokalen dök upp på radarn bestämde vi oss för att ta chansen, säger Stephanie Henning.