10 saker du kan göra i Slite i sommar

Slite är sommarpärlan på Gotlands östra kust. På orten finns Gotlands enda skärgård med ön Enholmen som bär på häftig militärhistoria. På orten kan du också njuta av långgrund strand med brygga, padel vid havet och en härlig mix av restauranger.

Det finns många inspirerande saker att göra i Slite.

Det finns många inspirerande saker att göra i Slite.

Foto: Montage

Slite2022-07-08 06:41
undefined
Sporta

Sporta
I Slite finns väldigt goda möjligheter för en aktiv semester. Här kan du bland annat kombinera tennis och padel med en dag på stranden. Och på Slite GK kan golfarna ta sig an en 18-håls bana med varierande skogs- och parkområden och utmaningar för både nybörjare och de med högt handicap. 

En dag på stranden

I Slite ligger en drygt 200 meter lång, långgrund sandstrand med bryggor att bada ifrån. Här finns också boendealternativ och flera restauranger ligger i anslutningen till stranden och hamnen. 

undefined
Banken och Bonden

Nya tillskottet Banken & Bönorna 

En av sommarens nya tillskott är Banken & Bönorna. Här kan du njuta av mat med lokalproducerade råvaror och spännande cocktails med vilda smakerna från det gotländska skafferiet. Till konceptet hör också ett trädgårdscafé där det serveras lättare luncher och somriga bakelser.  

undefined
Paddla i skärgården

Upptäck skärgården 

Vill du ha en dag till havs och upptäcka de små öarna i Gotlands enda skärgård?  På stranden kan du hyra kajaker, SUP och surfbrädor. 

undefined
Butik Salvia

Butik Salvia 

I det gamla timrade magasinet i Slite hamn ligger Butik Salvia. Här hittar du utvalda hantverksprodukter från länderna runt Medelhavet. Bland annat keramik, textilier, kläder, väskor och möbler. 

undefined
Cementa

Guidad fabrikstur 

Är du nyfiken på hur cement tillverkas? Cementa har guidade rundturer i fabriken varje måndag och torsdag kl. 10:00 – 11:30 under veckorna 26 – 33. Samling på Skolgatan 6 i Slite. Ingen föranmälan behövs, men ha bekväma skor. 

undefined
Fiskbaren

Ät fisktacos 

Fiskbaren är belägen i hamnen och här finns ett brett utbud av färsk fisk. Vi rekommenderar att prova deras fishtaco. På menyn finns också lobsterroll, fish & chips, egenrökta räkor, varmrökta lax och i år har även utbudet utökats. 

undefined
Gröna soffan

Gröna soffan 

Mitt i Slite ligger butiken och fotostudion Gröna Soffan. Titta på konst, fotografera familj, ta en kaffe eller ta en kik i butiken. Där finns nytt och begagnat. Möbler, lammskinn, ljusstakar och ullprodukter från Gotland. 

undefined
Enholmen

Båttur till Enholmen

Varje dag går båtturer från bryggan vid Slite Strandby ut till Enholmen. Ön är numera känd från tv-programmet ”Elitstyrkans hemlighet”. Här får du uppleva Karlswärds fästning på nära håll och 350 år av försvarshistoria. 

undefined
Asunden

Raukarna på Asunden 

Vid halvön Asunden, som ligger öster om Slite, finns ett av Gotlands mest vackra och sevärda raukfält. Ett tips är att ta en promenad runt den lilla ön och upplev den fantastiska naturen, en liten stenstrand och det säregna raukfältet.