Då börjar Trafikverket köra med tre Fåröfärjor

Trafikverket kommer att sätta in extraturer till Fårö under Kristi himmelfärdshelgen. Men linjens tredje färja dröjer längre än förra året med sin ankomst.

Sjötransporter 3 maj 2021 11:00

I dagarna gick Region Gotland ut med sommarens busstidtabell, som i stora drag överensstämmer med fjolårets. En skillnad är dock att turlistans startdatum flyttats fram. Detta för att synka med Trafikverkets Fårö-Fårösundslinje, som går upp i högsommarläge först under vecka 25.

"För att kunna säkerställa trafiken till och från Fårö har vi flyttat fram sommartidtabellens början en vecka, till den 20 juni", skriver Region Gotland på sin webbplats.

Att linjen börjar trafikeras med tre färjor något senare än i fjol är inget konstigt, enligt Thomas Nyman, sektionschef vid Trafikverket.

– Det där kan variera med en vecka från år till år. I år blev det såhär på grund av hur midsommar ligger, så det finns egentligen ingen dramatisk orsak bakom beslutet. Frånsett att den tredje färjan sätts in i trafik lite senare kommer tabellen bli ungefär samma som förra året, säger han.

Under våren däremot, då blir inte allt som det brukar på färjelinjen.

– I år kör vi två färjor under Kristi himmelfärdshelgen, vilket vi inte gjort på ett bra tag. Kristi himmelfärd är den enskilt största reshelgen, därför tar vi in extraturer torsdag, fredag, lördag och söndag den veckan, säger Thomas Nyman.

Sommarens busstidtabell gäller 20 juni-21 augusti. Trots senarelagd start kommer turlistan att bli lika lång som fjolårets. I samband med operatörsbytet sommaren 2020 gjordes flera ändringar i listan, däribland utökad trafik till Fårö.