Själsö bageri sålt –satsar på öppet året runt

Claes Johansson är en av grundarna till Själsö bageri. Nu lämnar han över driften till Mimie Buskas och Magnus Jökulsson, en av de nya ägarna.
Claes Johansson är en av grundarna till Själsö bageri. Nu lämnar han över driften till Mimie Buskas och Magnus Jökulsson, en av de nya ägarna.

Efter nio somrar har grundarna till Själsö bageri sålt verksamheten. Nya ägarna satsar på att ha öppet året runt. "I övrigt så ska vi inte ändra på någonting".

Själsö 14 september 2022 07:02

Sommaren 2014 öppnade Claes Johansson och Fredrik Ekman Själsö bageri i Wisby segelsällskaps gamla klubbstuga. Bageriet får väl närmast beskrivas som en succé och har i flera år funnits med i White guides caféguide där det fått klassificeringen "mycket god klass".

undefined
Skylten kommer att hänga kvar och det mesta blir sig likt på Själsö bageri.

Nu är bagerirörelsen såld.

– Det började med surf och det slutade med surf, enkelt uttryckt. Fredrik och jag träffades genom surfen och vill ha mer tid för den igen, förklarar Claes Johansson, som drivit bageriet tillsammans med Fredrik Ekman och hans fru Sofia Ekman.

– Vi har haft nio somrar och vårar där vi har lagt ner väldigt mycket tid på bageriet och nu känner vi att vi gärna skulle vilja uppleva våren och sommaren på Gotland. Det är väl lite det som har växt fram.

undefined
Claes Johansson startade Själsö bageri tillsammans med Fredrik Ekman 2014.

Claes Johansson är särskilt glad över stödet från gotlänningarna.

– Vi vill verkligen tacka alla gotlänningar som varit så sjukt underbara – helt grymma. Vi gjorde en jätterolig grej och det varit ett otroligt stöd från gotlänningarna. Det har lite varit drivkraften.

undefined
Magnus Jökulsson är en av fyra nya ägare till Själsö bageri.

Nya ägare är bolaget Hansa Borgen AB, som för fem år sedan tog över S:t Hans café i Visby innerstad.

– Vi känner dem sen innan och kände att de har en anknytning till Gotland. Vi är väldigt glada och bekväma med det. De vill bevara det som det är och lägga till saker som vi inte kunde och orkade göra, säger Claes Johansson.

Magnus Jökulsson är en av de fyra nya ägarna.

– Det är superfärskt, säger han och förklarar köpet:

– För att det är ett fantastiskt ställe som vi älskar. Jag känner ju Classe och Fredrik sen gammalt. Vi är superglada – det känns som en möjlighet.

undefined
Mimie Buskas har nyligen flyttat hem till Gotland och har tillsammans med Claes Johansson drivit bageriet i sommar. Nu fortsätter hon ansvara för driften.

Mimie Buskas, som i sommar har ansvarat för driften tillsammans med Claes Johansson, kommer även fortsättningsvis att sköta bageriet.

– Det vi har gjort med S:t Hans är att återgå till helårsöppet, vilket vi älskar. Det är kanske den största skillnaden som vi ser i driften av Själsö – vi vill i möjligaste mån utveckla Själsö så att det blir en mötesplats under hela året. Till att börja med kommer vi att ha öppet på helger och lov, säger Magnus Jökulsson.

I övrigt kommer det mesta att vara sig likt på Själsö bageri.

– När det gäller driften i övrigt så ska vi inte ändra på någonting. Vi tycker att det är viktigt att folk ska känna igen sig. Vi ska förvalta sommarverksamheten och småskruva lite på vinterdelen, säger Magnus Jökulsson.

undefined
Magnus Jökulssons och Mimie Buskas ambition är att åtminstone en till Själsöbil ska rulla på ön under höst, vinter och vår.