Möt odlarna som var med och startade Rekoringen på ön

Andrea Bendelin och Viktor Sundéns gårdsdröm blev sann för fem år sedan. Då köpte de fastigheten i Rone som nu är deras gemensamma levebröd – en kravcertifierad gård där miljön är i fokus.

Andrea Bendelin och Viktor Sundén på sin gård.

Andrea Bendelin och Viktor Sundén på sin gård.

Foto: Montage

Rone2021-10-06 09:47

Paret Viktor Sundén och Andrea Bendelin tar emot oss på sin gård vid Smissarve i Rone. Gården är full av rörelse, katterna Bus och Kotta springer runt i trädgården och kunderna kommer hela tiden för att handla i den välsorterade gårdsbutiken. Vi får träffa Viktor och Andrea under en av dagens pauser. 

De köpte gården för fem år sedan och har under åren byggt upp sin egen verksamhet. 

– Vi jobbade båda två på en annan gård när vi träffades. Då började vi leta efter en gård och till slut hittade vi den här. Då köpte vi den 2016 och har bott här i drygt fem år, säger Andrea Bendelin. 

undefined
Andrea Bendelin och Viktor Sundén med sina sötpotatisar. Det är första gången som de odlat upp det - och resultatet blev bättre än förväntat.

Andrea menar att miljön är en stor anledning till att de valt att satsa på en egen gård och säger att det var därför som de även vill vara en kravmärkt gård. Sedan några år tillbaka är de en del av den kravcertifierade familjen. 

– Direkt när vi tog över gården inledde vi processen för att bli en kravmärkt gård. Vi tänker jättemycket på miljön och tycker det är superviktigt. Därför vill vi ha det lokalt och så närodlat som möjligt.

undefined
Magda Beckman har under perioder arbetat som volontär på gården.

Den tidigare ägaren hade lammuppfödning och sålde även lammskinn. Viktor och Andrea bestämde sig tidigt för att ändra verksamheten och mest fokusera på frukt och grönt. Under en period hade de 130 höns – men den delen är snart på väg att avvecklas. 

– Nu har vi utökat odlingarna så mycket och då har vi funderat på vad vi ska prioritera. Det är inte så många som har höns i sådan stor skala som vi har haft. Om man ska få lönsamhet i det måste man nästan bli ännu större. Vi valde att bara köpa kravmärkt foder och det är nästan dubbel så dyrt som det vanliga. Vi hade även stora problem med räv och rovfåglar, säger Andrea.

Viktor fyller i: 

– Vårt fokus kommer framöver vara ännu mer på grönsaker och frukt. Vårt huvudfokus är att sälja i gårdsbutiken, men samtidigt levererar vi till restauranger och säljer även på Rekoringen. 

undefined
Inne i gårdsbutiken i Rone.

De har varit med i just Rekoringen sedan det kom till Gotland. 2017 startades det på ön av Cecilia Olsvenne Hejdenberg och paret hakade direkt på hennes initiativ. 

– Då kände vi verkligen att ”Vi kör!”. Det var ett initiativ som vi verkligen trodde på och ville vara en del av. Men första gången var det i princip bara vi och hon som stod där. Det tog ett tag innan det började snurra, berättar Viktor. 

undefined
Andrea Bendelin och Viktor Sundén med katten Bus som alltid är med dem - oavsett vad de gör på gården.

Nu har Viktor tillsammans med en annan person tagit över gruppen ”Reko Visby” på Facebook. I skrivande stund finns det över 7 000 medlemmar i gruppen. I samband med pandemin har intresset för gruppen exploderat och nu är efterfrågan väldigt stor. 

– Det är verkligen jättekul och roligt att vara en del av det. Många tror dock att Rekoringen bara är ekologisk, men så är det inte. Det handlar om ”rejäl konsumtion” och att det ska vara bra producerat. 

Hur viktigt är det för er att sälja på Rekoringen?

– Det är en av våra primära kanaler. Det är klart att det är viktigt och vi får även kontakt med andra som kanske normalt inte handlar på gården. Nu börjar det bli mer och mer tryck här hemma också. Det är väldigt skönt, säger Viktor. 

Andrea säger att det för deras del varit härligt att få träffa andra gotländska producenter och odlare. 

– Vi tycker det är trevligt att få prata med andra som kan möta samma utmaningar som en själv. Vi har ofta mycket gemensamt med dem som är med där. 

Bus hjälpte till att gräva vid sötpotatisen.
Bus hjälpte till att gräva vid sötpotatisen.
Om Rekoringen

Rekoringar är en modell för lokal handel mellan småskaliga producenter och konsumenter med fokus på mat. Den första rekoringen startades i Grästorp under hösten 2016.

2017 startades Rekoringen i Visby och nu finns det runt 30 producenter som är med och säljer. Försäljningen sker på torsdagar vid Järn AB Södertorg och man förbeställer genom Facebook-gruppen ”Reko Visby”. Alla producenter är inte med varje gång – utan beroende på när de har saker att sälja.