Ät pensionatsmiddag i sekelskiftesmiljö i Rone

Det är en fantastisk omgivning som finns runt restaurangen och pensionatet Gula Hönan. Här är det lokala råvaror som gäller.

Gula Hönan är en riktig pärla i Ronehamn.

Gula Hönan är en riktig pärla i Ronehamn.

Foto: Simon Frid

Rone2022-07-22 14:49
undefined
En av rätterna som har serverats på Gula Hönan.

Gula Hönan har under de senare åren varit en av Gotlands mest omtalade restauranger. Mycket tack vare att de var tidiga att jobba med egenodlade grönsaker, lokala råvaror och kött från producenter i närområdet.

– Vi har fina och udda råvaror. Det gör att vi har ett kreativt kök som har ett väldigt hållbart tänk, säger Josefin Qwiberg.

Nu är det tolfte säsongen som familjen Qwiberg och Enderborg driver Gula Hönan och det har varit, och är, en resa som de tillsammans har gjort. 

– I samband med att brorsan kom hem från jobbet på ett stort hotell i Aten, och med en mellanlandning på en fin sjökrog i Stockholms skärgård, så flyttade han till sist hem. Då tyckte han att det var dags för något nytt, och då började vi titta runt på Gotland, säger Josefin Qwiberg när vi möter henne på Gula Hönan.

undefined
Gula Hönans mysiga uteplats.

Det var hon och mamma Tina-Marie som först besökte Gula Hönan innan familjen slog till.

– Vi hade varit runt på flera ställen och letat efter en lokal att driva restaurang på. När vi kom till en loppis här uppe vid korsningen. då sa han som hade loppisen ”Ni vet väl att Gula Hönan är till salu?”. Efter loppisen åkte vi hit och kikade. Det var en plats som man knappt trodde fanns, vi visste direkt att vi ville ha det, säger Josefin Qwiberg.

undefined
På Gula Hönan är det lokalproducerade i fokus.

Gula Hönan serverar under sommaren en trerättersmeny där det finns möjlighet för gästerna att välja olika saker från menyn.

– Det är fortsatt så att vi kör lite på franska pensionat-stuket. Vi kör med lokala råvaror, både eget och andra produkter, sedan har vi ibland även en hel del vilt på menyn, säger Josefin.

Inom familjen finns även Kapten Grogg, med enkel och god mat som de säger själva, som ligger i Ronehamn. De kommer ha öppet fram till åtminstone 7 augusti och därefter ska de meddela nya öppettider. 

– Vår farfars far kallades för Pelle Groggen efter att han i en revy spelat en karaktär som hette Kapten Grogg. Så det var efter honom som vi tog namnet.

Gula Hönan håller öppet till mitten av augusti. 

undefined
Josefin Qwiberg, Tina-Marie Qwiberg och Marc Enderborg.

Om Gula Hönan

Gula Hönan uppfördes som handelshus av familjen Cramér redan under mitten av 1800-talet. Då var Ronehamn en av de större utskeppningshamnarna på Gotland och på många sätt en av öns viktigare platser. I början av 1900-talet blev handelshuset sedan ett pensionat och lockade den tidens turism, då var det så kallade badgäster som ofta var välbärgade personer som längtade efter några veckors avkoppling, med bad såklart, och med helpension. Då ägdes Gula Hönan av Annie Beutelrock-Krokstedt som på den tiden även var hamnfogde i Ronehamn. Enligt uppgift var hon även en av de första kvinnorna på ön som tog körkort och var långt före sin tid, hennes döttrar Ilse och Kriemhild drev sedan pensionatet vidare.

Sedan över tio år tillbaka drivs och ägs Gula Hönan av familjen Qwiberg och Enderborg.