"Två herrars tjänare" sätts upp på Romateatern 2022

För tredje gången i sin drygt 30 år långa historia frångår Romateatern traditionen och spelar en dramatiker som inte heter William Shakespeare. I huvudrollen ser vi Kim Sulocki.

Roma 25 mars 2022 09:38

Carlo Goldoni? Namnet har inte riktigt samma tyngd som Shakespeares inom världsdramatiken, men i sydeuropeiska länder hålls denne 1700-talsdramatiker för en levande klassiker och jämförs ofta med Molière. 

Och det är med en pjästext av Carlo Goldoni, "Två herrars tjänare" närmare bestämt, som Romateatern återvänder till klosterruinen i Roma efter två års pandemipaus.

– Det här är en pjäs som vi velat göra i flera år. Vi kom igång ganska sent i planeringsarbetet den här gången, först när restriktionerna släppte egentligen. "Vad kan vi göra snabbt", frågade vi oss då. Och eftersom idén redan fanns valde vi att gå vidare med Goldoni, säger Eva Carlberg, som sitter i teaterns ledning.  

Detta blir alltså tredje gången som Romateatern skippar Shakespeare. 2008 utmanade man ödet med Nikolaj Gogols byråkratisatir "Revisorn" och tio år senare framfördes en scenbearbetning av Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende".

Är det inte en risk att överge formeln?

– Båda ja och nej. Vi vet att en stor del av vår publik uppskattar att vi spelar någon annan. "Sommarnattens leende" var till exempel en publiksuccé. Gogol gick betydligt sämre, vet jag, men jag tror det berodde mycket på namnet. "Revisorn", det låter ganska torrt. "Två herrars tjänare", där hör man redan på titeln att den är rolig och att det är i samma anda som Shakespeares komedier, säger Eva Carlberg.

"Två herrars tjänare" kan beskrivas som en förväxlingsfars av traditionellt snitt. Handlingen kretsar kring betjänten Truffaldino, som bestämmer sig för att ta anställning hos två herrar samtidigt.

– Det är en komedi, men det finns seriösa inslag som känns särskilt aktuella i dag. Stressen i arbetslivet är ett sådant inslag som vi kommer att trycka på.

I rollen som Truffaldino ser vi Kim Sulocki, bekant bland annat från TV-program som "Solsidan", "Partisan", "Playa del sol" och "Karatefylla". Trogna besökare vid Romateatern känner förmodligen också igen honom från 2017 års uppsättning av "En vintersaga". 

Där spelade han mot den gotländska scenprofilen Stina Nordberg, som även hon kommer tillbaka till ruinen i sommar. Regisserar gör Stefan Marling, Romateaterns vd och konstnärlige ledare.

– Det är de namnen vi kan gå ut med nu. Vi håller på för fullt med att besätta övriga roller, säger Eva Carlberg.

"Två herrars tjänare" har premiär 29 juni och spelas fram till 17 augusti.