Romateatern – så blir sommarens föreställning

Storproduktionen "En midsommarnattsdröm" får vänta, men Romateatern kommer inte att ligga på latsidan i sommar. En ambulerande teatervagn är på inrullning för en ny uppsättning av "Stormen".

Roma 24 juni 2021 09:10

Tiderna har varit bråda för öns främsta friluftsteater på sistone. Mot bakgrund av det oberäkneliga smittläget har Romateatern valt att ännu en gång flytta fram storproduktionen "En midsommarnattsdröm", som egentligen skulle ha spelats förra sommaren.

Under hösten presenterade man ett parallellt spår: En mobil teaterscen som ska rulla runt på ön med en komprimerad version av pjäsen "Stormen".

Men vad gäller finansieringen har man länge svävat i ovisshet. Beskedet om medlen man sökt från Postkodlotteriet kom först i dagarna.

– Det är väldigt glädjande att vi får pengarna, utan dem hade det inte varit möjligt att genomföra det här. Men nu har vi skitbråttom. Eftersom vi fick klartecken sent blir spelperioden något senare i år, i augusti, säger Romateaterns vd Eva Carlberg.

Farthindren har varit flera. Nyligen meddelade det företag som ska tillverka vagnen att den beräknade leveranstiden förlängts från två månader till minst fem.

– Det är ett resultat av pandemin, och vi har fått tänka om. Vi gör en premiär i sommar, men på en annan typ av scen, som kommer att vara flyttbar men mindre mobil. Vår förhoppning är att vi kan göra i ordning vagnen i höst. Sen blir det en nypremiär nästa sommar. Och då blir scenen mobil på riktigt, säger Eva Carlberg.

Tanken är alltså inte att vagnen ska ersätta den mer traditionsenliga teaterverksamheten, snarare att den på sikt ska bli en kompletterande scen med egen repertoar.

– Teatervagnen kommer inte att vara kommersiell på samma sätt som Romateatern. Vi kommer att bedriva uppsökande verksamhet med den, där vi vill nå dem som av olika skäl inte brukar komma till teatern. Det kan till exempel handla om att vi kör den till ett äldreboende och gör en föreställning där, säger Eva Carlberg.

Romateatern kommer därför inte att sälja enskilda biljetter till "Stormen"; istället kränger man hela föreställningen. Målgruppen är således främst företag, föreningar, organisationer och grupper i största allmänhet.

– Vi kommer att vara beroende av samarbetspartners som tycker att det här är ett behjärtansvärt projekt och köper in föreställningen, säger Romateaterns vd.

Tre skådespelare har kontrakterats för "Stormen": Ida Jensen, Joe Rideout och Ulf Evrén. Regin står Eva Carlberg själv för.

– Det blir ingen helaftonsföreställning. Vi kommer att göra den i en rejält förkortad version där skådespelarna får göra en rad roller. Och så blir det interaktiva inslag och dockor. Det kan ju låta lite fånigt och barnsligt, men vi tänker att det här något som hela familjen ska ha behållning av, säger hon.

Framtiden för den fasta scenen i ruinen då? Jo då, nästa sommar ska det bli teater där, om inget oförutsett händer.

– Vi har lyckats överleva pandemin, delvis tack vare stöd vi beviljats. Men det var tufft ett tag. Nu känner vi oss trygga i att vi kan sätta upp en ny storproduktion 2022. Vi har fortfarande för avsikt att göra "En midsommarnattsdröm" i regi av Lars Rudolfsson, men om det blir 2022 eller 2023 är för tidigt att säga.

Den provisoriska "Stormen"-scenen kommer att troligtvis vara uppställd vid kungsgården i augusti, uppger Eva Carlberg. Men det kan hända att den flyttas till andra platser vid några tillfällen.

Romateatern planerar även annan verksamhet i mindre skala under sommaren, som det årliga Shakespeare-symposiet och uppläsningskvällar i ruinen.

Fakta

Romateatern är en Shakespeare-inriktad friluftsteater vid Roma klosterruin. Under våren 2020 tvingades man ställa in den planerade föreställningen "En midsommarnattsdröm", som skulle ha regisserats av Lars Rudolfsson.

Teatervagnen finansieras med medel från bland andra Postkodlotteriet, kulturrådet och Region Gotland. "Stormen" kommer att ha premiär i augusti på en provisorisk scen, och nypremiär nästa sommar på teatervagnen.    


Läs mer!

Kulturmecka på Roma Kungsgård

Kulturmecka på Roma Kungsgård

"Två herrars tjänare" sätts upp på Romateatern 2022

"Två herrars tjänare" sätts upp på Romateatern 2022