Grannar & Vapendragare redo för andra säsongen

Kalle Olsson, Albin Rossing, Maja Härngren som driver Grannar & Vapendragare i Fole
Kalle Olsson, Albin Rossing, Maja Härngren som driver Grannar & Vapendragare i Fole

Nästan exakt ett år efter att dörrarna öppnades för första gången är Grannar & Vapendragare laddade för ännu en succésommar. Med en utvecklad meny och förbättrad miljö är de redo att ta emot besökare från hela världen.

Restaurang 19 juni 2023 15:52

Premiären sommaren 2022 gick över förväntan, gänget bakom satsningen såg det mest som ett roligt experiment men gästerna strömmade in och fick verksamheten att blomstra vilket lämnade de fyra vännerna förvånade men glada.

– Det var fullsmetad hela sommaren och vi fick nästan skämmas för att det var fullt och att allt var slut, men det var jättekul, det kom turister från hela världen, säger Kalle Olsson som är en av ägarna.

Med tanke på deras framgång finns det vissa förväntningar för i år menar Kalle Olsson, men de är väl förberedda inför denna säsong och har ägnat vintern åt att utveckla verksamheten så att gästerna får en ännu bättre upplevelse.

– Vi har byggt ett ordentligt utekök, skaffat serveringstillstånd, bättre platser och nu finns det en gräsmatta ute istället för grusgång, det är finare och trevligare för alla, säger han. 

Det råder samma koncept som tidigare med vedugnspizzor och bageri, men till skillnad från förra året kommer det inte finnas någon försäljning av blommor. Grannar & Vapendragare har dock satsat stort på de element som finns kvar, de har skaffat fler lokala kontakter så att i princip alla råvaror de använder kommer från Fole. De har också varit på besök i Neapel och Köpenhamn där de provsmakat pizzor och hittat inspiration som hjälpt till att utveckla menyn.

– Vi älskar pizza och vill göra något som är annorlunda men inte för knasigt, säger Kalle.

Förutom pizza och bakverk kommer det också finnas en del andra rätter på menyn i år. Det kommer bland annat vara möjligt att beställa pasta, sallad och surdegsbröd med tillbehör, men menyn kan variera under säsongens gång. Grannar & Vapendragare har trots en utvecklad meny inte behövt höja priserna inför sommaren, de tycker inte att det är värt att göra det eftersom de vill att så många som möjligt ska kunna ta del av vad de erbjuder. Något som däremot skulle kunna dra ner på besöksantalet är dåligt väder.

– Vi har tio sittplatser inomhus och 80 utomhus, så det kan bli en väderutmaning, men det viktigaste är att alla känner sig välkomna och nöjda. 

Just nu pågår de sista förberedelserna inför öppningen på midsommardagen, men innan dess är Foleborna först ut att få ta del av Grannar & Vapendragares förbättrade verksamhet när dörrarna öppnas för en smygpremiär. 

– Vi är väldigt redo för säsongen, det ska bli riktigt kul det här, säger Kalle Olsson.