Österdahls Brygga – en pärla i inre hamnen i Visby

Anders Österdahl driver den mysiga krogen Österdahls Brygga i Visby hamn. Här står mat från havet i fokus och det är många som under åren som hittat till den gömda pärlan.

Restaurang 17 augusti 2022 07:53
undefined
Anders Österdahl har i över tio år drivit sin restaurang i inre hamnen.

På Österdahls Brygga har människor firat årsdagar, gått på dejt eller bara velat uppleva bra mat. 

Historien bakom Österdahls Brygga började efter att Anders Österdahl och hans kompis badat och satt sig i bastun vid Kallbadhuset i Visby. Nu har restaurangen funnits i över 10 år. 

– Det är 12 år sedan som vi satt och bastade. Då berättade gubbarna i bastun att polisen ska bli mer mobila och att lokalen för passkontroll och station snart var ledig. Då växte mina öron och jag åkte upp till Mats Eriksson som är hamnchef, han tyckte att det verkade vara en rolig grej med restaurang där. Så vi åkte hit och kollade vad som skulle vara möjligt, det var av en ren slump som jag fick höra om det, säger Anders Österdahl. 

undefined
Dukningen är viktig på den lilla restaurangen i hamnen.

Det tog sedan mindre än ett år innan restaurangen öppnade. 

– Jag hade planerat in allt med två snickare som blev sjuka precis tills vi skulle dra i gång. Då var det svårt att hitta nya snickare, så det blev nog lite dyrare än tänkt. Men det var det värt, säger Anders Österdahl och blickar ut över sin skapelse. 

Vad är det för personer som hittar hit? 

– Det är alla möjliga! Förra helgen var det ett par här som firade sin nioåriga bröllopsdag och jag var med om deras första dejt. Sådant är väldigt fint att få se. Det är många som hittar för att fira något, gå på dejt och ibland några som fått höra om maten från någon vän. 

undefined
All inredning i restaurangen ska påminna besökarna om havet.

Inredningen på Österdahls Brygga andas verkligen havet. Mycket av det som finns där har han fått av vänner.

– Jag fick mycket när jag öppnade, och när vi firade 10 år fick jag ytterligare en del grejer. Det känns väldigt roligt att kunna visa upp det som jag har fått. 

Han har tidigare arbetat på restauranger som Donners Brunn och Krusmyntagården. Att det nu är mat från havet som står i fokus beror mycket på den plats som Österdahls brygga ligger på.

– Under åren har jag alltid älskat att jobba med smaker från havet. När jag kom till Krusmyntagården började vi mycket med gravad lax. Och efter att jag gjort lumpen jobbade jag på ett ställe i Stockholm som hette Glada Laxen. Där lärde jag mig mycket.

undefined
På bilden ser ni laxfärserad rödtungsfilé med hummersås.

Vad betyder Österdahls brygga för dig? 

– Det är mitt liv. För det första var det väldigt roligt att få öppna restaurangen och sedan blev den väldigt omtyckt. Och det blir man ju glad av, jag har inga tankar på att gå i pension. Jag kanske har öppet färre dagar, men vi får se. Jag tycker verkligen om att göra det här, säger Anders Österdahl.

undefined
I ett hörn i restaurangen finns en hyllning till Anders från Marie Nilsson Lind. Där har han även gjort en egen hyllning till Ainbusk.

Om Ainbuskhörnet

”Jossan och Maris föräldrar umgicks med mina föräldrar genom Närrevyn och sedan lärde jag även känna dem genom deras manager Märta Skantz. 1995 fick jag sedan göra menyn till ”Lammsång i vargtimmen” som sattes upp på Tyrol. Det var skitkul och sedan dess har vi alltid haft en fin relation till varandra. Båda blev mer eller mindre som systrar för mig”. 


 
 
 
 
 
 
Krogkollen

Bageriet satsar på en hel rätt av matsvinn – ska passa alla plånböcker

Bageriet satsar på en hel rätt av matsvinn – ska passa alla plånböcker

Mille Lire – en italiensk oas i Visby innerstad

Mille Lire – en italiensk oas i Visby innerstad
Visa fler
Läs mer!

Restaurangen tillfälligt stängd – hoppas kunna öppna snart igen

Restaurangen tillfälligt stängd – hoppas kunna öppna snart igen

Bageriet satsar på en hel rätt av matsvinn – ska passa alla plånböcker

Bageriet satsar på en hel rätt av matsvinn – ska passa alla plånböcker
Visa fler