Surfers i Visby - en smakupplevelse från Kina

Surfers som namn startades 2006 och det var även då som Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg började driva restaurangen.
Surfers som namn startades 2006 och det var även då som Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg började driva restaurangen.

En av de mest älskade restaurangerna i Visby är Surfers. Bang bang kyckling, räkbollar och ribbs har blivit deras signum. Ryker någon av de väletablerade rätterna från menyn blir det genast ramaskri.

Restaurang & catering 16 augusti 2021 07:15

Surfers som namn startades 2006 och det var även då som Jonathan Bergström och Mymlan Isenborg började driva restaurangen. 

– Vi är två kompanjoner som träffades här. Mymlan arbetade i servisen och jag i baren, hennes pappa var en av dem som ägde Surfers tidigare. Vi var kvar några somrar och sedan köpte vi restaurangen 2010, berättar Jonathan. 

undefined
Jonathan tipsar: Chinese Midsummer Vodka, baijiu, fläder, gurka, citron Skjuten upprörd potatis Ljus risvinäger, vitlök, rostad chiliolja Äppelpaj-drink En surfersklassiker som varit med sedan första sommaren och har superhemligt recept.

Den kinesiska matlagningen kom in i bilden eftersom Mymlan hade jobbat på Halv trappa i Stockholm. Där huserade Erik Videgård som introducerade dem och hela Sverige för det kinesiska köket och Sichuan i synnerhet. När han flyttade utomlands ville Mymlan prova att ta det vidare till Surfers. 

– I början tyckte alla att det var jättekonstigt, men efter en lång och trogen kamp så började folk gilla det, säger Jonathan. 

Maten är från Sichuan, en provins i sydöstra Kina och en del rätter har varit med sedan den kinesiska maten fick sin start på Surfers. 

– Vi har försökt byta ut ribbsen, tofun och bang bangen, men efter det ramaskri som blev, så har det inte varit värd. 

Det har resulterat i att räkbollarna, rättiksalladen, bang bang kycklingen, tofun, sojabönorna och revbensspjällen alltid finns på menyn, även vid menybytena och som grund på de två restaurangerna i Stockholm. 

undefined
I restaurangen på Surfers.

– Jag försökt att få många att testa något nytt, men de där sex rätterna brukar hamna på bordet oavsett. Vi har upptäckt en väldigt liten del av Kina i Sverige än så länge, och på Surfers arbetar med att få ut mer roliga och smakfulla saker därifrån, säger Jonathan. 

De har många återkommande gäster och vissa som gillar maten så mycket att de måste äta den varje vecka. 

– Vi har faktiskt en stammis som har beställt samma tre rätter, en gång i veckan, året runt, i snart 10 år, säger Jonathan Bergström. 

Surfers finns också i Humlan och på Norrlandsgatan i Stockholm.