Stjärnkrögaren Danyel Couet blir delägare i Guldkaggen

Den pampiga byggnaden i Burgsviks hamn ligger öde och tyst – men inte länge till. Stjärnkrögaren Danyel Couet har stora planer för det gamla hamnmagasinet. "Här finns det fantastiska möjligheter", säger han.

Här ska det stora uteköket byggas. "Gästerna ska kunna känna dofterna och se kockarna arbeta", säger Danyel Couet.

Här ska det stora uteköket byggas. "Gästerna ska kunna känna dofterna och se kockarna arbeta", säger Danyel Couet.

Foto: Johan Kurelid

Restaurang & catering2021-05-09 18:00

Förvisso lyser solen in från Burgsviken och träffar rakt på den vackra, men öde byggnaden vid strandkanten. Ändå är det isande kyligt när GT träffar krögaren Danyel Couet för att ta bilder och prata om framtiden för klassiska Guldkaggen.

Han fryser där han ställer sig och blickar mot byggnaden, övergiven och igenbommad sedan de förra ägarna tvingades lämna och flytta sin verksamhet till Ljugarn.

Danyel Couet, 48 år gammal, ska inte bara väcka liv i Guldkaggen. Han ser en långsiktig utveckling av fastigheten och han ser sin egen framtid här i Burgsvik. Här vill han bo, verka och bli gammal. 

– Jag blir inte förskräckt när jag tittar på byggnaden, men jag har respekt för att mycket måste göras. I startskedet kommer jag att driva Guldkaggen som en renodlad sommarkrog, i alla fall i år och troligen även nästa år, men sedan vill jag utvecka. Det finns inga begränsningar för vad man kan göra med det här stället, säger han. 

Året är 1969. Den ensamstående trebarnsmamman Barbro Eriksson kommer till Gotland från Stockholm i hopp om att hitta någonstans att bo. Efter många turer fram och tillbaka faller hon pladask när hon får se det gamla hamnmagasinet i Burgsvik. Den dåvarande ägaren, Victor Hansén, var dock ljummet inställd till att göra affärer med en okänd kvinna från fastlandet, men efter långa och hårda förhandlingar gav han till slut med sig och Barbro fick köpa fastigheten för 37 000 kronor. 

Daniel Couet började snegla på Guldkaggen redan för fem år sedan. Han såg potential och möjligheter, men situationen i livet med satsning på nya krogar i Stockholm gjorde att tiden inte var inne för Burgsvik. Inte heller ett par år senare när han åter uppvaktades av fastighetsägaren Alm Småa Bostad.

Affären är inte helt i lås än, men planen är att Danyel Couet tillsammans med Alm Småa kommer utveckla platsen och projektet som delägare.

Det gör att han med hela sitt hjärta kan gå in i projektet och bygga något varaktigt.

– Ingen har lagt ner någon kärlek här på väldigt länge, men det blir så när man bara får hyra, säger han. 

Tanken från början var verkligen inte att Barbro Eriksson skulle starta restaurang, fik eller ens en liten kiosk. Hon ville bara bo i den otroligt vackra byggnaden. Barbro stod ofta i sin lägenhet på tredje våningen, där hon från 1980 och framåt hade sin bostad, och var alldeles hänförd över att få leva så vackert med havet på tre sidor. När hon flyttade in tältade hon och familjen inomhus den första tiden eftersom det saknades innerväggar, och knappt fanns det golv heller. Enda sättet att få upp lite värme omkring sig att var att resa ett tält. Maten lagades på spritkök. 

Förra sommaren, år 2020, drev Danyel Couet krogen på Grå Gåsen. Trots pandemin gick det väldigt bra.

– Stockholm var helt dött så jag stängde min krog Allegrine och drog till Burgsvik med all personal. Jag hade inget val med tanke på läget, men det blev en väldigt härlig sommar som gav blodad tand. Jag upptäckte att det går verkligen att göra något här. Mycket folk kommer hit, fler och fler öppnar verksamhet. Burgsvik är en destination för många, säger Danyel Couet. 

Tanken är att Guldkaggen ska öppna veckan innan midsommar. 

– Det är det vi jobbar mot, hårt. Det blir säkert några provkvällar också, en eller två helger innan, allt måste ju ändå vara klart. Men vi slår upp portarna på riktigt veckan innan midsommar. Då räknar vi med att få en lugn första vecka innan det drar i gång på riktigt, säger Danyel Couet.

Guldkaggen ska sedan hålla öppet augusti ut. Minst.

– Beroende lite på hur säsongen blir så kan det bli aktuellt att ha öppet även in i september. Kanske inte varje dag, men i alla fall under helgerna. I och med pandemin är det många som bor kvar här nere längre, som hellre jobbar hemifrån här än exempelvis i Stockholm. Det gör att underlaget blir större, säger han. 

Själv erkänner Danyel Couet att han saknar Stockholm allt mindre.

– När jag åkte tillbaka efter förra sommaren var det nästan chockartat. Ska jag vara här? Fy fan vad folk är aggressiva och ingen säger hej. Och i mitt reklamflöde på Facebook och Instagram fick jag bara upp saker från Gotland. Nä, plötsligt kändes det att det är på Gotland jag hör hemma. 

Sakta men säkert började Barbro Eriksson renovera. Inte på egen hand såklart, men det sägs att hon själv släpade skottkärror med sten, bruk och plankor. Till sin hjälp, förutom sina barn, hade hon "några gubbar från Sudret". Under tiden som arbetet pågick började den första turismen komma, via småbåtshamnen i Burgsvik. 

Känslan är enormt viktig för Danyel Couet. Han vill att Guldkaggen ska bli en mötesplats för alla. Det finns de som befarar att det är en lyxkrog med höga priser på mat och dryck som kommer att öppna. Det avfärdas omedelbart.

– Vi ska ha en bred meny med humana priser. Utgångspunkten blir det franska köket, eftersom det är där jag har min bakgrund, men vi kommer även att satsa på exempelvis pizzor bakade på surdeg. Ett stort utomhuskök ska byggas där all mat tillagas på eld och det kan bli aktuellt med grillning av lamm. Där kan man mycket väl hitta mig, säger Danyel Couet.

Han ska vara där gästerna är. Det är där han trivs bäst. 

– Jag är aldrig i köket. Visst, jag är kock och kan gå in i köket och visa, men jag kommer alltid att vara ute bland gästerna. Det är det som är roligt, att möta dom, säger han. 

Musik lär det också bli i sommar. Inga storband, men ändå.

– Jag håller på att boka upp band som kan stå för stämningsmusik och som kommer att spela regelbundet. Känslan på Guldkaggen ska vara spontan, att det plötsligt bara händer saker.

Danyel Couet betonar vikten av att behålla själen i huset.

– Den får aldrig byggas bort. Att göra om det här och måla det bara i vitt, då har du tappat hela själen. Det ska inte vara så exakt. Det finns inget paket med designmöbler som kan köpas in utan allt ska vara lite olika. Jag vill att det ska vara enkelt och mysigt, att man ska känna sig hemma. Känslan ska vara att Guldkaggen kommer att leva 400 år till.

Eftersom byggnaden i dag bara är ett tomt ska krävs det mycket jobb på kort tid.

– Vi har inte mycket tid på oss, men jag är säker på att vi får ihop allting. Jag räknar med att det tar tre veckor att fixa allt. Mycket är städning och målning, sedan in med kök och möbler. Vårt huvudkök ska byggas utomhus under tak. Gästerna ska kunna känna dofterna och se kockarna jobba. Alla älskar det, se pizzaugnen som står och brinner, säger Danyel Couet.

Båtturisterna gick fram till Guldkaggen och frågade om det möjligen fanns kaffe, våfflor eller glass. En del undrade också om Barbro hade en tvättmaskin att låna ut. Och en bastu. Det var så det började under 70-talets första hälft. Barbro tänkte, att när hon ändå var där, så kunde hon ju lika gärna servera kaffe och grädda våfflor. Barnen sålde glass i "det lilla röda skjulet". I början på 80-talet blev det en riktig krog med mat lagad från grunden. Flera gånger blev Guldkaggen omnämnd i guiden "Vägarnas bästa mat". På somrarna var det så gott som alltid fullsatt, både ute och inne. År 2006 såldes fastigheten och Guldkaggen somnade in.  

Pandemin har satt restaurangbranschen på prov. Danyel Couet känner sig ändå varken stressad eller pressad.

– Jag jobbar bäst under press, då måste jag hitta på nya saker. Men det är det som är kul, testar man mycket så fastnar man till slut för saker man vill göra. Det här är en sådan grej. Det här blir mitt, en plats jag kan komma till. Här kan jag gå runt och fundera, rita och planera långt in i framtiden. 

I sommar räknar han med att det krävs en personal på drygt 30 personer.

– Jag ska inte slå på stora trumman, men så länge restriktionerna släpper tror jag på många gäster. Vi som jobbar är ett tajt team och kan snabbt utöka om det behövs. Det finns gott om plats ute, även på baksidan, säger Danyel Couet. 

"Fastighetens själ får aldrig byggas bort", säger Danyel Couet.
"Fastighetens själ får aldrig byggas bort", säger Danyel Couet.
Karta: Här ligger Guldkaggen