Satsar på hållbart julbord–Allt utom sillen är från ön

Julens tid närmar sig och det kanske är dags att boka in ett julbord. Ett av alla härliga julbord är Lindgårdens, där hållbarhet och gotländskt står i fokus.

Julens tid närmar sig och det kanske är dags att boka in ett julbord. Ett av alla härliga julbord är Lindgårdens, där hållbarhet och gotländskt står i fokus.

Julens tid närmar sig och det kanske är dags att boka in ett julbord. Ett av alla härliga julbord är Lindgårdens, där hållbarhet och gotländskt står i fokus.

Foto: Bildmontage

Restaurang & catering2022-11-04 11:50

Förra året kläckte Världshuset Lindgården idén om ett mer hållbart julbord där fler av rätterna tillverkades själva, mer ekologiskt och fler samarbeten med gotländska bönder. 

– Vi har varit med i Sustainable Speis i tre år nu och hela tiden utvecklat oss och blivit mer hållbara. Julbordet kändes dock så långt ifrån det med mycket svinn, vilket gnagde, säger Fredrik Torppa, köksmästare på Lindgården. 

undefined
Dukat för julbord på Lindgården.

– Vi tjänar säkert mindre pengar nu än vad vi gjorde förut, men det känns bättre. Förra året såg det ut som folk uppskattade det och fick mer respekt för maten när de får höra storyn bakom råvarorna, säger Fredrik. 

De fick idén om det hållbara förra hösten, men hann inte riktigt göra allt de ville göra då, men i år har de kunnat utveckla det ännu mer. 

– Allt kommer vara hemlagat som tidigare, det enda som vi inte gör själva är osten, rökning och korven som Petter på Krovfabriken hjälper oss med. Allt är från Gotland förutom sillen. 

Några av alla gotländska samarbeten som finns bland läckerheterna är lokal anka som är ett nytt projekt tillsammans med Bondeblom i Burs. Gotländskt rådjur i olika tappningar och serveringar. All kål är från Gotland och alla rotfrukter från Buters EKO. Allt bröd bakar de själva på ekologiskt kulturspannmål från Curre på Sigsarve gård. I år har de även köpt tre hela grisar av Buttlegrisen där målet är att det inte ska bli något spill alls. 

undefined
Fredrik Torppa är köksmästare på Lindgården.

– Vi vrider tillbaka klockan till som det var förr och försöker verkligen använda hela grisarna. Allt kommer finnas med på julbordet i olika former som till exempel prinskorv och julkorv som Petter kommer hjälpa oss med, säger Fredrik. 

Hur känns det att kunna erbjuda ett sådant här hållbart julbord? 

– Det känns jättebra tycker jag. Annars är julbordet fest i frosseri som är helt fel tänk om vi på lång sikt ska kunna överleva här på jorden, men nu känns det som att vi har ett julbord som inte uppmuntrar till det. Vi är stolta över vårt julbord. 

undefined
Det är andra året som Lindgården satsar på ett mer hållbart julbord.

– Alla i personalen har också tyckt att det blivit roligare att jobba julbord. Förut har det varit att man stått och skyfflat något som inte betyder nåt. Nu är det ett hantverk alltihopa och man har mer respekt, och det känns som att gästerna också har det och det känns kul, säger Fredrik Torppa. 

Här kan du se en lista på alla restauranger som erbjuder julbord i år.

I år har de köpt in tre hela grisar där allt kommer tas tillvara på och bli olika rätter.
I år har de köpt in tre hela grisar där allt kommer tas tillvara på och bli olika rätter.