Så har det gått för företagare under pandemin

Lotta Bogren på Puttersjaus Gård.
Lotta Bogren på Puttersjaus Gård.

Restaurang & catering 28 april 2021 11:00

Niina Tasbas, som tillsammans med Eva Östman, driver Café Skolhuset i Östergarn säger att de klarat sig okej hittills under pandemin. 

– Vi är väl lite förskonade. Det har inte gått bra, men vi har kunnat köra. Vi har haft lite neddragna tider för att inte öka smittspridningen, men kunnat haft öppet i princip varje dag året om. Vi har kört dagens lunch och mycket för avhämtning, vi har kunnat göra det för att vi är två i företaget och inte har några anställda. Vi har inte så stora omkostnader, säger Niina Tasbas. 

Hur tänker du inför sommaren? 

– Vi vet inte riktigt hur det blir. Vi försöker planera för att det kanske blir en sommar som det var under förra sommaren, då har vi faktiskt sommarpersonal. Vi vet inte riktigt hur det blir. Man får bara försöka och planera. Vi försöker ha lite hopp.

Lotta Bogren, som driver Puttersjaus gård, levererar mjölk till många restauranger på Gotland och säger att pandemin påverkat dem. Men att de lyckats sälja mer till privatpersoner – vilket gjort att tappet inte varit så stort som man kanske trodde initialt. 

– Vi hänger i. Vi har haft lite flyt eftersom vi har spridda marknader och då har vi kunnat sälja mer till privatpersoner, eftersom restaurangerna har det tufft. Men varje pressträff är man orolig att restaurangerna ska stängas, det hade inte varit bra för oss, säger Lotta Bogren. 

Är pandemin enbart dålig? 

– Nej nej, ingenting är bara dålig. Först hade vi torkan och allt det där innan, då kändes det som att vi hade det tufft. Men pandemin har på ett sätt fört människor närmare varandra och man tänker mer på varandra. Det har öppnat upp till djupare relationer med mina kunder. Det är fint att det här ändå får folk att komma närmare varandra.

Hon ser ändå fram emot tiden efter pandemin.

- Vi tappar mycket av våra kringinkomster. Vi kan inte ta emot besök och det går inte att marknadsföra sig på det sättet. Vi vill ändå att det ska gå tillbaka till det nya normala. Det är tråkigt att inte få träffa folk, säger hon. 

JoAnn Kneedler, som driver Bistro Burs, säger att det för hennes del ändå gått bra.

– Året har varit helt okej, jag har inte haft så mycket att jämföra. Bistron fyller två år nu i juni. Med tanke på allt hade det gått helt okej. Utan corona har det nog gått ännu bättre, säger hon.

Hur har du fått anpassa dig under coronapandemin? 

– Jag har försökt köra helgkassar och avhämtning med mat och följt alla restriktioner. Det är vad jag har gjort. 

Hur tänker du framåt? 

– Jag hoppas det blir en sommar som förra året, då var den ganska bra för oss krogar ute på landet. Då märkte jag nästan inte av det överhuvudtaget. Det kommer bli lättare när vädret blir bättre, säger JoAnn Kneedler.