De har skapat den kreativa oasen: Prima gård i Bunge

Nyrostat kaffe, egentillverkad keramik, ett orangeri av gamla fönster och en innergård som blommar av liv. Här bor Emma och Martin med barnen Alice, Henning och Hjalmar i den kreativa oasen: Prima gård.

Restaurang & catering 15 juni 2021 08:06

Emma Ahlström och Martin Hultman var trötta på att arbeta åtta till fem och ha barnen på förskola hela dagarna. De bodde då på gräddhyllan i Malmö, men längtade efter något helt annat. 

– När vi åkte på semester så hade vi megaångest över att det är sista dagen och vi var tvungna att åka hem. Vi ville hitta ett ställe där man har känslan av att man inte måste åka hem, säger Emma 

Efter att paret bland annat besökt gårdar som Mandelsmans, blev de inspirerade av det enkla levnadssättet. Och de bestämde sig för att ta steget och flytta till Gotland. Martin hade aldrig varit på ön innan och Emma hade spenderat någon vecka här på somrarna. 

Tanken var från början att aldrig att ha ett café eller mat på gården. En butik med hantverk och mathantverk fick räcka. 

 – Sen var det någon som sa att de ville dricka kaffe här och så började det hela med kaffe och biscotti, säger Martin.

Nu har det gått 8 år sedan de öppnade Prima gård och i deras oas kan nu besökarna njuta av hembakat fika, smörrebröd till lunch, Martins ekologiska finmiddagar för bokade gäster på kvällarna och Emmas keramik och smycken som hon säljer i en av de gamla ladugårdarna

– Vi har hela tagit vara på möjligheterna som funnits, säger Emma. 

Från en annan del av ladugården sprider sig kaffedoften ut över gårdsplanen. Här finns ett kafferosteri som tidigare tillhörde Gotlands kafferosteri, men som blev deras förra året. 

– Vi har alltid velat bidra till välgörenhet, och nu fick vi chansen att göra det med eget kaffe och tillsammans med min favoritkonstnär, Anette Floss som målat de häftiga, feministiska motiven på kaffeförpackningarna. 

Nu säljer de fyra olika sorters kaffebönor: Starka bönor, bryggbönor, morgonbönor, fikabönor med kardemumma och guldbönor. Och varje köpt påse bidrar till att hjälpa kvinnor. 

– Vi har valt att köpa bönor från ekologiska plantage som har odlats av och till förmån för kvinnor. När någon köper en påse så skänker vi 20 kronor till Trots kvinnojour här på Gotland, säger Emma. 

– Det är kvinnor som jobbar på plantagen, en kvinna som målat motiven, och så gagnar det kvinnor på Gotland, det är en hel kedja och det känns väldigt fint att kunna bidra till det, säger Martin. 

Det räcker och blir över med jobb för att gården ska vara just, Prima gård. Men nu får de samtidigt göra det de tycker är allra roligast. 

– Jag älskar när vi har öppet och tycker om känslan av att inte riktigt veta vad som ska hända varje dag och att få möta alla som kommer hit, säger Emma. 

– Jag tänker alltid ut vad som kommer funka på en tallrik, hur det ska se ut och hur det ska smaka. Och när det då blir som jag har tänkt, det tycker jag är det roligaste, berättar Martin. 

Och de känner inte längre att de behöver åka bort någonstans. 

– Nu känns det som att vi alltid är på semester, säger Martin.