Café Kubanen i Västerhejde – där Gotland möter Kuba

Bland fotografier, klottrade väggar och loppisfynd kan man avnjuta bakverk och maträtter där svenska smaker blandas med kubanska.

Restaurang & catering 3 maj 2022 08:16

Bara några få kilometer från Visby leder en grönskande allé ut till landet, lugnet och Kubanen. Hit flyttade Ivan Zulueta och Sylve Söderstrand år 2020. Förra året öppnade Ivan cafét på gården där han vill introducera sin kubanska kultur till den svenska. 

– Det heter Kubanen för att det handlar om mig som kommer från Kuba och min matresa. Här lagar jag en fusion-style av kubanska smaker och svenska traditioner, säger Ivan. 

När man kliver in genom dörren på Kubanen möts man av stora fotografier som är tagna av fotografen Anders Rising på Kuba, och det mesta av möblemanget och inredningen är loppisfynd. 

– På Kuba har man inte råd att köpa nytt, man tar vara på gamla saker och använder om och om igen. Det har jag haft med mig hela livet och mycket här inne är sådant som egentligen skulle slängas, berättar Ivan.

I cafédisken syns lokala favoriter som saffranspannkaka, men också cheesecakes med kubanska smaker som ananas, mango och kokos. På menyn finns bland annat pizza på tortillabröd med ramslök från gården, färska räkor och dill. Och Ivans specialitet är den egna tolkningen av en kubansk sandwich. 

– Många tror att den kubanska sandwichen kommer från Kuba, men den kommer faktiskt från Tampa i Florida och skapandes av kubaner som immigrerade till USA. Jag har gjort en egen tolkning med hemliga dressingar.

Var får du din inspiration från? 

– Jag har alltid gillat att laga mat och tycker det är så kul! När jag är på restaurang och äter något jag tycker är gott så tar jag en bild, men jag frågor inte vad det innehåller. Jag gör min egen tolkning och använder det i min matlagning.  

Gården i Västerhejde har blivit platsen där både Ivan och Sylve har kunnat förverkliga sina drömmar. Sylve som är tidigare förbundskapten för svenska landslaget i hoppning, har ridkurser och tävlingar på sommaren och Ivan får leva på att laga mat. 

– Det är privilegierat. Jag har hästarna, Ivan sitt café och sen har vi även renoverat husen på gården och startat ett B&B. Nu kan fler stanna längre och uppleva vår oas, säger Sylve Söderstrand.  


 
 
 
 
 
 

Läs mer!

Ett rum för resande - klassiska cafét i Visby innerstad

Ett rum för resande - klassiska cafét i Visby innerstad

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

De tar över tre krogar i Visby – startar även nattklubb

Ny glasskedja till Visby – "Som en glassrestaurang"

Ny glasskedja till Visby – "Som en glassrestaurang"

Benjamins burgarsuccé – nu har hans foodtruck öppnat

Benjamins burgarsuccé – nu har hans foodtruck öppnat

KROGKOLLEN: Bolaget har fått en helt ny kostym • ”Vi ville ha en mer öppen känsla”

KROGKOLLEN: Bolaget har fått en helt ny kostym • ”Vi ville ha en mer öppen känsla”
Visa fler