Bungenäs är den gömda kalkpärlan på norr

Undangömt bland kalksten, kalkbrott och blått hav ligger Bungenäs. Här kan du äta, lyssna på livemusik, se på konst, bada, strosa runt eller ta en drink med solnedgången som sällskap.

Restaurang & catering 18 juli 2021 08:21

Bungenäs ligger några kilometer strax söder om Fårösund och har under flera år varit lite av en gömd pärla. 

–”Fan vad coolt” brukar vara en reaktion när människor kommer hit för första gången, säger Simon Hedö som nu tillbringat 10 somrar med jobb på Bungenäs.

Nu är det är sjätte sommaren som han driver det tillsammans med Karl Hurtig Edlund och entreprenören Sonny Gustavsson som även driver Lindgården i Visby. 

– Det är häftigt att arbeta i den här miljön. Folk är ofta stressade när de kommer hit, men lugnar ganska snabbt ner sig när de kommer ut hit, berättar Simon. 

– Det bästa är att det är bilfritt också, det gör att det blir ett annat lugn här, säger Karl. 

På området finns den stora kalkladan, gamla kalkungnar, restaurang och hotell Matsalen. Nytt för i år att de själva kommer driva ett café i Nyströms, där det också blir drinkar framför havet när det är dags för solnedgång. 

– Det var några som hade hus på området som heter Ulla och Leif och de har varit på många safaris, och vart de än är på safaris så får de alltid ”sundowners” när de kommer hem. Det är alltså drinkar i solnedgången och därför kommer baren heta ”Sundowners”, säger Simon. 

I kalkladan blir det flera konserter och konstutställningen som kan skådas där i år är Queen – The last Tour som fotografen Torleif Svensson fotat. 

– Han var med när Queen hade sin sista turné. Det är riktigt balla bilder och så kommer vi spela deras musik samtidigt, säger Simon. 

Från 11.30 till 21.30 går det alltid att få något att äta i Kalkladan, där de jobbar mycket med gotländska grönsaker och så lokalt som möjligt. 

– Man ska alltid kunna äta när man är här på Bungenäs, säger Karl.

I matsalen är det fokus på fisk och grönsaker, så där serveras inget kött. 

– Ladan är lite mer bistroliknande och Matsalen kör vi bara al carte och där är lite finare mat. På söndagar och måndagar kör vi temakvällar med burgare och tacos. Det har blivit extremt uppskattat och speciellt måndagarna med burgare, säger Karl Hurtig Edlund. 

Historia Bungenäs

Bungenäs är en halvö som ligger tre kilometer söder om Fårösund. 1906 startades Gotlands största kalkbrott där med upp emot 200 anställda. Kalkbrytningen lades ner 1963 och militären började därefter använda området som övningsområde. Kvar på platsen i dag finns djupa kalkbrott, övertäckta bunkrar, utplanade strandlinjer och de olika byggnaderna som idag används till restaurang, café och hotell.