Nu stänger han sin populära restaurang

Luqaz Ottosson har drivit restaurang Rot i Norrlanda i sex år. Nu stänger han för att få tid att vara pappa.

Luqaz Ottosson, för många gotläningar förknippad med tävlingar och med krogen i Norrlanda som han nu lämnar.

Luqaz Ottosson, för många gotläningar förknippad med tävlingar och med krogen i Norrlanda som han nu lämnar.

Foto: David Skoog

Norrlanda2022-11-23 09:00

Restaurang Rot vid glasblåseriet i Norrlanda har blivit en kulinarisk destination på Gotland. Men nu är det slut, innan jul stänger Luqaz Ottosson för att få tid med ettåriga dottern Lo.

– Det är ett litet koncept som bygger på att jag är där. Jag känner mig klar. Jag har blivit pappa och under nästa år vill jag kunna vara pappaledig, säger han till Helagotland.se.

Den 18 december blir sista kvällen för Luqaz Ottosson med gäster. Och den som hoppas på att hinna äta innan sista kvällen måste tyvärr ge upp.

– Det är fullbokat fram till dess, och har varit ett tag, säger han. till Helagotland.se.

Han kommer att minnas de sex åren han drivit restaurangen med glädje.

– Jag är väldigt glad att det blev en plats som stack ut, med ett spännande koncept där människor möttes över mat. Och jag har fått lära känna många producenter här på ön när jag åkt runt och hämtat upp råvaror, säger han.

Den största utmaningen, berättar han, har varit att klara sig igenom den tuffa tiden under pandemin. Det ekonomiska läget i samhället gör läget pressat för branschen just nu. 

– Det är väldigt svåra tider att driva restaurang. Folk uppmanas att gå ut och äta mindre, samtidigt som allt har blivit dyrare. Jag tycker att vi ska gå ut och äta mer, om vi vill att det ska finnas några restauranger kvar.

Vad han ska göra i framtiden är ännu inte helt klart. Dock behåller han sitt företag för eventuella framtida projekt.

Gotlänningen Luqaz Ottosson (längst till höger) har gått till final tre gånger i Årets kock.
Gotlänningen Luqaz Ottosson (längst till höger) har gått till final tre gånger i Årets kock.