Som ståtliga statyer – Raukar på norra Gotland

Grausne raukområde vid Lickershamn
Grausne raukområde vid Lickershamn

Gotlands mest kända raukområden finns på Fårö. Men det finns flera andra fina områden där du kan se de majestätiska stenstatyerna som naturen har skapat av vind och vatten.

Norra Gotland 7 juni 2023 11:00
undefined
Jungfrun – Gotlands högsta rauk. Vy från stranden vid Lickershamn

Lickershamn

Gotlands högsta rauk hittar du i Lickershamn där den ståtliga Jungfrun på 12 meter står. Du ser den redan från hamnen och stranden och efter en kortare promenad är du där. I Lickershamn finns också Grausne norra raukområde med delvis grönklädda inlandsraukar.

undefined
Raukar på Asunden

Asunden

Asunden är en ö som du når via en vägbro. Tidigare var det ett militärt skyddsområde men är nu öppet för besökare som kan njuta av det fina raukområdet, det karga landskapet och det rika fågellivet.

undefined
Raukar på S:t Olofsholm

S:t Olofsholm

Här finns ett mindre raukfält vid vattnet. Omgivningen i övrigt är fin och historisk. Enligt Gutasagan landsteg Norges kung Olof Haraldsson på S:t Olofsholm år 1029 och förde med sig kristendomen till Gotland och blev därefter Gotlands skyddshelgon.

undefined
Lergravsporten intill Lergrav fiskeläge i Rute socken

Lergrav

Raukområdet i Lergrav ligger en bit upp på land, så härifrån har du en fin utsikt över havet och fiskeläget nedanför. Karaktäristiska Lergravsporten sticker ut bland övriga raukar och måste såklart fångas på bild.

undefined
Raukområdet Gamle hamn på Fårö med den välkända rauken som kallas "Hunden" eller "Kaffepannan"

Gamle hamn

Det är i Gamle hamn på Fårö du hittar den välkända rauken som kallas Hunden eller Kaffepannan. Lyckas du pricka in ditt besök här när solen går ner kan du få en riktigt magisk upplevelse och fina bilder med dig hem.

undefined
Raukområdet Digerhuvud på Fårö

Digerhuvud

Här i Digerhuvud vandrar och klättrar du omkring i Sveriges största raukområde, som är omkring 3,5 kilometer långt. De hundratals raukarna inom det vidsträckta naturreservatet finns både på land och i vattnet. 

undefined
Langhammars på Fårö – ett av Gotlands mest besökta raukområden

Langhammars

Vill du stå vid raukarna som pryder Sveriges 200-kronorssedel är det till Langhammars du ska ta dig – ett självklart besöksmål när du är på Fårö. Njut av omgivningen och låt dig fascineras av hur naturens krafter har kunnat skapa dessa resliga raukar.