Populära bastun i Tofta -"Vill få fler att må bättre"

Allt fler ger sig på kallbad och ofta syns bastun vid Surflogiet i flödet. Carl Ewald är glad att fler hittat dit och fått upp ögonen för effekten av bastu och kallbad. "Ett lyckorus i hela kroppen".

Utsikten över stranden och havet från bastun vid Surflogiet.

Utsikten över stranden och havet från bastun vid Surflogiet.

Foto: Josefine Rosvall Othberg

Motion & hälsa2022-01-19 19:15

Trenden för kallbad kan ingen ha missat. Dagligen ser vi folk som lägger upp bilder när de doppar kroppen i en isvak eller kastar sig bland isande vågor. Två omåttligt populära platser för kallbad på Gotland är bryggan vid Kallis och vid Surflogiets bastu i Tofta. Carl Ewald, ägare och grundare av Surflogiet vurmar själv för den nya trenden. 

– Jag är tokig i att bada bastu och har själv utnyttjat vår bastu på Surflogiet flitigt. Nu bor jag i lägenhet, men försöker i alla fall ta mig ut en gång i veckan för att basta och kallbada, säger han. 

undefined
Utsikten över stranden och havet från bastun vid Surflogiet.

I och med pandemin har fler börjat söka sig ut i naturen för ökat välbefinnande. Med bastun på Surflogiet vill han att fler ska uppleva hälsoeffekterna från kombinationen av den höga värmen i bastun och kylan av det kalla vattnet. 

– Det finns väldigt mycket forskning på vad kombinationen gör för kroppen. Jag lever med adhd och för mig är det en otrolig hjälp, eftersom det kalla vattnet tvingar en att andas. Och med hjälp av andningen får du en explosion av endorfiner, dopamin och adrenalin, det blir som ett lyckorus i hela kroppen och man känner sig som pånyttfödd! 

Trodde du att bastun skulle bli så populär som den är? 

–Jag har väl haft på känn att folk kommer söka sig mer till naturen, men tänkte inte på om den skulle bli populär eller inte. Tanken med den är att jag vill bidra till att Gotlands folkhälsa ska bli bättre. Jag har njutit själv av den här bastun och ville ge det till fler personer, säger Carl Ewald. 

Det finns inga planer på fler bastur vid Surflogiet, däremot att den ska kunna användas under fler tider. 

– Den är ofta fullbokad på helger, så vi har tankar på att fixa ett klippkort till företag och anställda så att den kan nyttjas mer på veckodagar också, säger Carl Ewald. 

undefined
Bastun går att hyra från 07.00 till 23.00 alla dagar i veckan under vinterhalvåret.
Det är andra vintern som bastun kan bokas - och det är många som hittat dit för att basta och kallbada.
Det är andra vintern som bastun kan bokas - och det är många som hittat dit för att basta och kallbada.