Ny hotellsatsning ska göras i Lummelunda

Det gamla vandrarhemmet vid havet i Lummelunda uppgraderas till modernt lägenhetshotell. I planerna finns både pool och minst tolv stugor med havsutsikt.

Lummelunda 10 mars 2022 09:45

Lummelunda vandrarhem vid Nyhamns fiskeläge hade öppet fram till förra sommaren under Torgny Gustafssons drift och ägo.

De sista åren märktes en minskad efterfrågan på vandrarhemsrum, och hans plan var att stänga vandrarhemmet och stycka av området till havsnära villatomter. Men detta möttes av motstånd från Region Gotland, som vill värna området för det som det enligt detaljplanen är till för, turiständamål.

Torgny Gustafsson ville genom tomtförsäljningarna finansiera ett privat reningsverk vid Nyhamn. Tillsammans med ett 20-tal fastighetsägare arbetade man för att få till stånd ett eget verk, men både detta och avstyckningen har fått tummen ner av regionen.

undefined
En skiss som lämnats till Region Gotland visar hur det ombyggda vandrarhemmet får en inglasad utbyggnad.

Istället valde Torgny Gustafsson att sälja fastigheten med vandrarhemmet, Lummelunda Nyhamn 1:65. I somras lades det ut med utgångspris 5,5 miljoner. Enligt lagfarten såldes det för 7,5 miljoner i höstas.

Köpare blev Far North Hotels & Rentals AB, som leds av affärsmannen Svante Tegnér och manusförfattaren och musikern Johan Kindblom.

Kindblom har bland annat skrivit manus till tv-serierna "Svensson Svensson" och "Cleo", samt spelat bas i bandet Raymond & Maria.

undefined
Johan Kindblom, som skrivit manus till bland annat "Svensson Svensson", är mångsysslare och driver även ett stort hotellprojekt i Idre fjäll tillsammans med affärsmannen Svante Tegnér.

Det var under en sommarsemester på Gotland förra sommaren som han av en slump ramlade över Lummelunda vandrarhem.

– Jag var i Visby och gick förbi mäklarens fönster med annonsen. Vi åkte dit och tyckte det såg helt fantastiskt ut, och kände att det här måste vi försöka köpa och göra något fint med.

Far North bygger just nu ett stort hotellkomplex i Idre fjäll.

– Gotland och fjällen svarar bra mot varandra. Vi planerar att bygga hotell på fler ställen och då känns det roligt med anläggningar som har med varandra att göra och tilltalar samma publik.

undefined
Lummelunda vandrarhem ligger nära havet och Nyhamns fiskeläge.

Lummelunda-hotellet går under arbetsnamnet Villa Nyhamn.

– Vi utökar grundbyggnaden med en ny inglasad del. Vi behåller sällskapsytorna inne i byggnaden men bygger om till fem mindre lägenheter, säger Johan Kindblom.

På utsidan planeras ett antal mindre hus.

– Det blir minst tolv hus, som hotellrum med stora fönster mot vattnet. De ska läggas ut ganska försiktigt i terrängen så att vi låter naturen vara kvar som den ser ut.

 

Även en pool, bastu och spa-del planeras bland träden.

Just nu jobbar en byggfirma med att bygga om vandrarhemmet på insidan. Förhoppningen är att bygglov kan beviljas för de yttre byggnationerna och att öppning av hotellet kan ske 2023.

undefined
De befintliga stugorna på tomten vid vandrarhemmet ska få sällskap av nya moderna varianter.