Lummelundagrottan kan snart komma att vara ännu längre

I sommar väntas tusentals människor besöka en av öns mest populära besöksmål. Samtidigt ska grottgångarna utforskas ytterligare.

Foto: Henrik Radhe

Lummelunda2022-07-20 15:16
undefined

Paret Christian och Helena Ericson har tillsammans drivit verksamheten vid Lummelundagrottan i fem år. Nu går de in på sin femte sommar och säger att det varit en utvecklande och rolig tid. 

– Vi har satt en bas med hur vi vill ha det, säger Helena och Christian.

undefined

Under sommaren kommer sannolikt Sveriges speleologförbund, landets grottforskare, att utforska grottan ytterligare och Christian och Helena Ericson är övertygade om att nya delar av Lummelundagrottan kommer att hittas. 

– De har stora förhoppningar om att komma vidare och tror att de sett att man kan komma längre in. De hade inte lämnat in en ansökan om att få fortsätta om de inte visste att de kan komma vidare. 

Nu är det utveckling och nya projekt som de funderar kring. Bland annat har fastighetsägaren inför året bytt all belysning och räcken inne i själva grottan.

Dessutom finns det audioguidning på både engelska, finska och tyska som man kan ladda ner. 

– Vi har fått ett mycket bättre ljus inne i grottan och det ger en bättre upplevelse. Räckena finns till för att öka tryggheten och det känns väldigt bra att vi gjort dessa förbättringar, säger Christian.

undefined

För några somrar sedan var det många totalavbrott på Gotland – det ledde fram till mörkerturen som är den sista som går under guidningarna. 

– Besökarna sa att det var fantastiskt att få gå där med ficklampa och då tänkte vi att vi gör något roligt av det. Det ledde till en mörkertur, så vi får tacka Geab för det, säger Christian Ericson.

Nu går det att boka de guidade turerna via deras hemsida innan man åker ut till Lummelundagrottan. Samtidigt funderar de på många grejer som kan utveckla verksamheten.

– Det kan bli middagar i grottan, en skräcktur vid Halloween och så har vi även testat ”cava in the cave”. Det finns så många idéer, säger Helena Ericson. 

undefined

Vid Lummelundagrottan är det även möjligt att äta mat, fika, gå i butiken och flanera runt vid det stora naturområdet. De har bland annat satsat på både matiga och söta våfflor. 

– Man kan åka ut hit och bara vara och njuta av miljön. Det är inte bara Lummelundagrottan som finns här.

undefined

Om grottan

Redan 1924, för snart 100 år sedan, gjordes de första dokumenterade försöken att ta sig in i grottan av zoolog Torsten Gislén. Men det blev i stället Örjan Håkansson, Percy Nilsson och Lars Olsson som 1948 upptäckte hur man tog sig in i grottan. 

De har fått en 20 meter lång gång uppkallad efter sig och den kallas ”Pojkarnas gång”. De var med och upptäckte salarna ”Bergakungens sal” och även salen ”Kapellet”. 

I dagsläget är grottan runt 4,5 kilometer lång och endast slagen av Korallgrottan i Jämtland som är runt fem kilometer lång. 

Årligen besöker runt 100 000 människor Lummelundagrottan.