Öppna Ateljéer under hela Kristi himmelsfärdshelgen

Keramikern Berit Karlsson är en av alla konstnärer, konsthantverkare och formgivare på ön som välkomnar besökare under Öppna Ateljéer. Att hon uppskattar kreativ variation syns i bredden av föremål – skapade med olika lersorter och bränningstekniker.

Kultur och Nöje 17 maj 2023 16:35

En mindre gård i Rute är Berit Karlssons oas sedan 2021. Här bor och verkar hon som keramiker, och driver butiken BK Form. Den är fylld med framför allt bruksföremål som koppar, skålar, fat och vaser, men också dekorativa föremål.

– Jag älskar att göra burkar med lock, för de skapar känslan att man vill öppna. Och så är det användbart.

De bränningstekniker hon använder är elugn, rökbränt gods och raku. Lersorterna varierar från tunn, skir porslin till grov chamottelera, och lergodslera däremellan.

– Det låter inte bra, men jag är lite spretig. Det är jätteroligt att jobba i olika sorters lera.

Berit Karlsson har varit sommargotlänning sedan 2014 tack vare att hennes son gifte sig med en gotländska och flyttade hit permanent. För några år sedan gick flyttlasset även för Berit Karlsson och hennes man. Förra året deltog hon i Öppna Ateljéer för första gången. 

– Det var hektiska dagar, men det är roligt när det kommer folk.

I år har hon möjlighet att ta emot fler besökare, för butiken har flyttat över till stallet som är större och har precis fixats i ordning.

Öppna Ateljéer

Under Kristi himmelsfärdshelgen den 18-21 maj välkomnar över hundra konstnärer, konsthantverkare och formgivare besökare till sina ateljéer, kl 11-17.

På konstmuseet i Visby är alla representerade med ett verk. Samlingsutställningen har fri entré och pågår från 29 april till 21 maj. Öppet varje dag kl 12-18.