Medeltidsveckan – det du inte får missa och nytt tema

Du som tidigare besökt Medeltidsveckan kommer märka att det i år kommer se lite annorlunda ut än tidigare. Det nya temat fantasy präglar den fullspäckade veckan och kommer bidra till att nya målgrupper inkluderas och förgyller flera av evenemangen.

Kultur och Nöje 8 augusti 2022 11:14
undefined
Medeltidsveckan 2022 invigningsmarsch.

I år har Medeltidsveckan tagit sig an temat fantasy vilket innebär att det inte bara kommer vara människor på plats i Medeltidsbyn utan även väsen och figurer som känns igen från till exempel filmer, böcker och dataspel. Susanne Paulis, festivalgeneral för årets medeltidsvecka berättar mer om temat:

– Temat har öppnat upp Medeltidsveckan och Gotlands historia för nya målgrupper. I år är det trettionionde genomförandet av Medeltidsveckan och tack vare att vi hållit på så länge är det viktigt med föryngring. Vi vill både välkomna de återkommande, trogna besökarna men också skapa nyfikenhet för Gotlands historia för nya personer. 

undefined
Medeltidsveckan 2022

Fantasytemat ligger, enligt Susanne, som ett raster över veckan vilket betyder att vissa delar av veckan kommer se ut som vanligt medan andra blir påverkade av temat.   

– Vi har bjudit in cosplayare, både från Gotland, nationellt och internationellt. Vi arbetar mycket med ”festivaler inom festivalen” och ett exempel på ett evenemang som kommer äga rum är en cosplay-workshop och tävling där personer får återskapa fantasyfigurer från film, dataspel och böcker. Vi har även en jury som består av två gotlänningar med två inbjudna gäster som peppar och bedömer.
I linje med arbetssättet ”festivaler i festivalen” kommer veckan även att bjuda på en del andra festivaler.

– Bland annat kommer det finnas en festival som handlar om tidig musik. Både föreläsningar och konserter kommer att hållas. Dessutom kommer även en fantasybok-festival att hållas i samarbete med biblioteken och vår lokala bokhandel Wessman & Pettersson.
Efter pandemin ser Susanne fram emot att kunna genomföra en fullspäckad medeltidsvecka.

– Till exempel är tornerspelen tillbaka för första gången sedan pandemin. Och dessutom med en fantasytwist. Förutom det kommer det bland mycket annat finnas många konserter, en jättemysig marknad, föreläsningar, kurser, en pilgrimsvandring och Battle of Wisby som endast anordnas var tredje år. Dick Harrysson kommer vara konferencier för slaget i Mästerby på torsdagen och slaget vid Ringmuren på lördagen.

undefined
Medeltidsveckan lockar över 40 000 besökare.

Ett annat stort evenemang som kommer äga rum under veckan kallas för Mythos. 

– Det är en arenaföreställning som i år är en nytolkning av Valdemar Attedags sägnerna. Det handlar om ett dilemma. Vad händer när en individ ställs inför dilemmat av att antingen rädda Gotland eller sin far? Till föreställningen har vi skådespelare från både Gotland och fastlandet, nyskriven musik, dansare och akrobater.
Hon fortsätter:
– Något som också är nytt för i år är ramberättelsen för barnen – Sagan om Rindi och Aralias stulna sköld. Johan Egerkrans har gjort illustrationer och Ylva Hällen har skrivit berättelsen. Det handlar om en flicka som lever under invasionen av Valdemar. Det öppnas en evighetsbrunn mellan vår värld och underjorden och flickar flyr med hjälp av magiska väsen som ger sig ut på jakt efter den magiska skölden som skapar fred. 

undefined
Medeltidsveckan 2022

Det publiceras nya delar av berättelsen allt eftersom på Medeltidsveckans hemsida. Där finns även hela veckans program.
– Vi har uppmanat alla våra föreläsare, artister, hantverkare och workshop-ledare som utgör årets program att de gärna får förhålla sig till fantasytemat. Jag är så glad att vi äntligen kan göra allt fullt ut och köra en fullspäckad medeltidsvecka igen efter pandemiåren.