Kulturmecka på Roma Kungsgård

En grönskande allé leder fram till den pampiga kungsgården. Under forntiden var detta redan en plats för marknader och gutarnas allting låg här. I dag är det många olika verksamheter som samsas i de historiska byggnaderna. Här kan du ta en paus på Café Grönhagen, gå på teater i klosterruinen, kika på gotländsk konst, handla gotländskt hantverk eller bara strosa runt i miljön som bär på spännande historia.

Kulturmecka på Roma Kungsgård

Kulturmecka på Roma Kungsgård

Foto: Bildmontage

Kultur och Nöje2022-08-11 11:42
undefined
Roma Glasbruk

Gotlands glasbruk 

I butiken finns fabriksförsäljning av glasprodukter som är egenproducerade och munblåsta. Här hittar du bland annat de populära ledkloten som är blåsta i miljökristall, vattenkaraffer och konstglas. I år är även den populära glasoutleten tillbaka, i en av de röda längorna på Roma Kungsgård finns ett rum fyllt med konstglas med utgående mönster och färger och glasprodukter från olika experiment som gått snett.

undefined
Café Grönhagen

Café Grönhagen 

På Café Grönhagen finns sommarmat med råvaror från gotländska producenter. På sommaren håller caféet till i stallet som landshövding Grönhagen lät bygga på 1700-talet. Här kan man nu njuta av egengjord saffranspannkaka, sallader, matiga mackor och bärpajer. 

Gotlands Museum 

”Klostrets historia” är utställningen från Gotlands Museum som berättar historien om kungsgården. Roma hembygdsförening sköter om utställningen i den pampiga huvudbyggnaden och har även egna rum där historien berättas med hjälp av tidningsurklipp, dokument och bilder. 

Tackochlov

I butiken Tackochlov vill man samla en helhet av gotländskt hantverk. Butiken samarbetar med ett nätverk av formgivare, konstnärer och hantverkare och i butiken hittar du ett 50-tal olika varumärken med en blandning av ny design och klassiska bruksföremål. 

undefined
Kungsgårdens Rosmarin

Kungsgårdens Rosmarin 

Museibutiken som har sin verksamhet i en av de röda längorna nära Klosterruinen. Textilhantverk med hantverk och tryckta produkter samsas med handmålade krukor, blommor, te och kryddor. Allt med inspiration från det botaniska. 

Utställningar 

I år har det nya Galleri Apoteket öppnat. Här visas flera utställningar under sommaren. 

Markus Jäntti-Tuominen 27/7–21/8. Vernissage 26/7. 

Ann-Sofie Claesson 24/8–18/9. Vernissage 23/8. 

Vernissage kommer alltid att vara kl. 18.00-20.00.

undefined
Romateatern 2022

Romateatern 

Varje år vallfärdar tusentals åskådare för att tillbringa sommarkvällen i Roma Klosterruin. Scenen har under 30 år blivit en av Sveriges största och vackraste sommarscener. I år spelas humorklassikern Två herrars tjänare av Carlo Goldoni. En pjäs som innehåller kärlek, kamp med värjor, dödlig svartsjuka, folk som faller ur gondoler, utsvultna tjänare och temperamentsfulla herrar och damer. De mest framträdande rollerna har Kim Sulocki och Stina Nordberg. Romateatern spelas till och med den 16 augusti. Biljetter: www.romateatern.se.

undefined
Gotlandståget

Tips! Du kan resa till Roma Kungsgård med museitåget från Dalhem. 

Historia: 

På 1100-talet låg Gotlands Allting på platsen, det var gutarnas högst styrande församling. Där samlades representanter från hela Gotland. Platsen var då Gotlands viktigaste mötesplats. På 1300-talet byggde munkar klostret som fick namnet Roma kloster. 1733 byggdes kungsgårdens nuvarande huvudbyggnad med två flyglar av byggnadsmaterial från klostrets murar och hus. 

undefined
Roma Kungsgård
Café Grönhagen
Café Grönhagen