Fågelkonstnären Nevala blickar tillbaka

Vid strandkanten sitter Johannes och skissar på fåglarnas former.
Vid strandkanten sitter Johannes och skissar på fåglarnas former.

Fågelkonstnären Johannes Nevala sitter ofta vid stranden i Kovik och skissar av fåglar. I år har han blickat tillbaka till åren när allt började.

Kultur och Nöje 18 september 2021 08:35

– Där det är sumpigt, skitigt och badgästerna inte vill vara, där brukar jag vara, säger Johannes Nevala när han sitter med block, penna och kikare vid strandkanten. 

Kovik har rikt fågelliv, det är flackt, öppet och nära till Stenkumla där han har sitt hem, ateljé och galleri. Målandet började när han pluggade i Lund. Han gick i samma klass som en fågelskådare och började fascineras av tubkikaren han bar med sig. 

– Jag hade varit mycket i naturen, men inte i mikrovärlden som man ser genom en kikare. Det kändes som att jag klev in i en ny värld, säger Johannes. 

undefined
Kovik är en av Johannes Nevalas favoritplatser på Gotland.

 Det var då han började skissa och måla alla dessa nya fågelarter och färger som han upptäckte genom kikaren. Han träffade därefter sin framtida fru som kom från norra Gotland och somrarna började spenderas där, mestadels med block och penna i handen. Den tiden har han knutit an till i år.  

– Jag fick en idé när jag såg en dokumentär om Bergman i samband med 100-årsjubileumet för honom. Det kändes det som att jag reste tillbaka till tiden när jag började måla och befann mig vid Dämba på Fårö. De pratade om filmen ”Persona” och jag fick en idé om att göra en målning. 

undefined
En del av den senaste målningen "Persona".

I år blev idén verklighet och ”Persona” blev två tavlor. 

– I år kändes det som rätta tiden för min “Persona”, med tanke på hur livet varit världen runt. Målningarna blev nästan lika men olika, precis som filmens huvudaktörer. 

Den ena målningen visas september till november i Birds in Art, Leigh Yawkey Woodson Art Museum, den mest ansedda utställningen i världen när det gäller gestaltning av fåglar i konst. Och den andra har hittat en ny ägare på Gotland. 

undefined
Vid strandkanten sitter Johannes och skissar på fåglarnas former.