Kända namn gästar Jazzklubben under vårens program

Jazzklubben, som året till ära firar 30 år, laddar för en vårsäsong med kända gästartister och arbetar för fullt med att planera ett speciellt jubileum.

Örjan Klintberg, arrangör av Jazzklubben.

Örjan Klintberg, arrangör av Jazzklubben.

Foto: Vilda Engström

Konsert2022-01-09 07:05

Jazzklubben, som går in på sitt 30:e år, har flera konserter på gång under våren. Ett par är sådana som publiken som såg framemot redan för två år sedan, men som då ställdes in på grund av covid-19.

Den sista mars gästas scenen av jazztrion Rymden, som består av basisten Dan Berglund och trummisen Magnus Öström, som spelade i den legendariska Esbjörn Svensson trio. Nu spelar de båda med den norske musikern Bugge Wesseltoft. 

– Man kan väl säga att de för arvet vidare. Det är modern jazz med mycket klanger, beskriver Örjan Klintberg Rymden.

Månaden efter, i april, gästas klubben av Kristin Amparo som slog igenom stort med låten "Din Soldat" 2014. Hon har uppträtt i Melodifestivalen och prisats för sitt jazzartisteri.

– Hon är en fantastiskt bra sångerska som kommer hit med en ganska liten ensemblen på tre-fyra personer. Det blir rätt så enkelt men väldigt hjärtligt, säger Örjan Klintberg.

I mars planeras även en spelning med en riktig jazzstjärna – saxofonisten och flöjtisten Magnus Lindgren. Han kommer till Visby tillsammans med sitt band som består av bland andra basisten och gotlänningen Josef Karnebäck. 

– Magnus är väl den mest framstående saxofonisten som finns just nu. Han turnerar över hela världen och det här gänget är bland de bästa jazzmusikerna som finns just nu, enligt Örjan Klintberg.

Men med inställda konsertsäsonger i bagaget och covidrestriktioner som ändras med kort varsel är det svårt att planera den här typen av evenemang. 

– Vi vet ju ännu inte riktigt vilka restriktioner som gäller när vi drar igång, om en månad. Men jag hoppas på en vårsäsong på jazzklubben som blir spännande och bra, som den brukar bli, säger Örjan Klintberg. 

Men Jazzklubben, som är ett ideellt arrangemang, planerar att köra som vanligt varannan torsdag med start i mitten av februari fram till slutet på maj.

– Pandemin lägger såklart lite sordin över tankeverksamheten. Man kan inte bara kasta sig ut och säga att nu åker vi, säger Örjan Klintberg.

Efter sommaruppehållet väntar förhoppningsvis ett stort firande. Då är det nämligen 30-årsjubileum för jazzklubben och det finns planer på en speciell säsong.

– Exakt vilka musiker och gästartister som ska vara med är inte klart. Men tanken är att det varje gång blir en stomme med gotländska artister som får bjuda in gästartister som de önskar att spela med, säger Örjan Klintberg.