Hon öppnar ny butik – "Klinte är verkligen på gång"

Monica Ivnäs har öppnat sin trädgårdsbutik Swedish Eastlife i gamla mejeriet i Klintehamn.
Monica Ivnäs har öppnat sin trädgårdsbutik Swedish Eastlife i gamla mejeriet i Klintehamn.

"Jag vill inspirera andra till att odla", säger Monica Ivnäs som nu öppnat en ny trädgårdsbutik i Klintehamn.

Klintehamn 21 maj 2021 09:10

Blommor, odling och trädgård var stort redan tidigare, men under pandemin har intresset exploderat. Den trenden har Monica Ivnäs, 55, hakat på och berikar Klintehamn med ytterligare en butik som just slagit upp portarna. Hennes Swedish Eastlife huserar i gamla färgaffären intill Coop, eller gamla mejeriet om man går längre tillbaka i historien.

– Det här ska vara en plats för både gotlänningar och sommargotlänningar. Jag vill inspirera andra till att odla på hållbara premisser, säger Monica Ivnäs.

Verksamhetens namn med "Eastlife" anknyter till Gotlands geografiska läge i Östersjön.

– Det här är något mellanting mellan en trädgårdsbutik och en plats för kunskap och inspiration för den som vill odla ekologiskt.

Monica Ivnäs har varit mångsysslare inom näringslivet, bland annat drivit reklambyrå och jobbat med näringslivsfrågor för flera kommuner på fastlandet. Men hon har länge bott på Gotland och var 2012 till 2013 verksamhetsledare för Tillväxt Gotland.

– Jag har gått in och ut mellan att vara anställd och drivit egna verksamheter.

2016, när hon var näringslivsutvecklare på Södertälje kommun, deltog hon i ett lokalt odlingsprojekt som fick henne att vilja lära sig mer om småskalig grönsaksodling.

– Då fick jag upp ögonen för livsmedelsförsörjning och hållbar ekologisk odling och påbörjade en trädgårdsutbildning. Skulle vi hamna i en riktig kris och man skar av alla transporter utifrån skulle maten vara slut på butikernas hyllor på mindre än fem dagar. Då är det bra att kunna odla sin egen mat och att ha en filosofi för det, säger Monica Ivnäs.

I den forna färgaffären trängs trädgårdsredskap med krukor, marrakesh-mosaik och ekologiska fröer. Men huvudrollen ska spelas av plantorna, varav de flesta odlas av Monica själv hemma i växthuset i Tofta.

– Det närodlade och ekologiska är grundbulten i det här.

Nu frodas bland annat tomatplantor, kronärtsskocka, jätteverbena och luktärter i odlingarna.

Ett tag var det många som menade att allt gick åt skogen i Klintehamn. Men de senaste åren har mycket hänt.

– Orten är verkligen på gång. Warfsholm, bageriet, Landa, satsningen i gamla Ica är bara några som kämpar. Ju fler som satsar, desto större anledning har besökarna att komma hit, säger Monica Ivnäs.

Hennes egen verksamhet kommer ha öppet hela året förutom ett uppehåll i oktober-november.

– Här ska finnas något grönt att köpa året om.