Kuriåsa har slagit upp portarna i Klinte

Efter ett intensivt renoveringsarbete har Åsa Hallin nu öppnat sin butik Kuriåsa i den gamla järnaffären i Klintehamn.

Klintehamn 19 januari 2023 12:02

Det är snart två år sedan Åsa Hallin för första gången tittade på huset på Donnersgatan i Klintehamn. Här fanns tidigare en järnaffär, men byggnaden hade stått tomt i åratal innan Åsa Hallin köpte fastigheten. Under hösten har hon renoverat delar av det 425 kvadratmeter stora huset och den tionde december kunde hon öppna butiken, lagom till julhandeln.

– Det har varit överväldigande. Det kom så mycket människor med blommor och vin och Klintebor som kom förbi och tyckte att det var så roligt. De tycker att det är kul att det har hänt något med huset som har stått tomt så länge. Jag trodde inte det skulle bli sådan uppståndelse men det har varit positivt, det får man säga, säger Åsa Hallin, som fick fixa ett särskilt bord till alla blommor hon fick på öppningsdagen.

Hon driver sedan länge en butik med samma namn i Hemse men ville utöka verksamheten och kunna ha öppet året runt. Dessutom vill hon kunna satsa mer på sin webbutik och behöver mer plats för ett lager. Nu är eternitplattorna på fasaden borta och invändigt är två stora rum iordningställda till butiksyta. Men det är bara början.

– Oj, det är mycket som återstår, skrattar Åsa Hallin och fortsätter:

– Vi har bara tagit en liten hörna. Vi har precis ställt i ordning en lokal så vi kan ha försäljning. Sedan har vi utrymmen söderut som ska isoleras, väggarna är helt ihåliga. Och vi ska byta dörrar, måla om ute och så ska vi göra ett fikarum där vi kan sätta oss ned, säger Åsa Hallin.

undefined
Än så länge är två stora rum i huset renoverade och används som butiksyta. Här det inre rummet. Husets hela yta är över 400 kvadratmeter.

Hon berättar att det dessutom finns en stor vind som tidigare användes till lager. Där kan det eventuellt bli en eller flera lägenheter framöver och det finns planer på ytterligare en butiksdel, även om det inte är klart vilken typ av sortiment det blir där.

– Vi tar ett steg i taget. Dels vill vi ha så låg budget som möjligt och så vill vi använda så mycket som möjligt av det gamla huset. Jag måste få lite tid på mig att få ordning på det, säger Åsa Hallin, som medger att hon är rätt trött efter höstens slit med att få det färdigt till öppningen.

undefined
Den tionde december slog Åsa Hallin upp dörrarna till sin butik Kuriåsa i Klintehamn.

Närmast vill hon komma i gång med sin webbutik. Hon satsar på att kunna ha butiken öppen fredagar och lördagar under våren, men först ska hon stämma av med andra näringsidkare i närheten.

– Vi är ett helt gäng som har börjat marknadsföra oss, vi har liknande firmor och då kan man ju åka till Klinte som en grej. Man får jobba med det man har, säger Åsa Hallin.

undefined
Under de eternitplattor som tidigare satt på fasaden kan man fortfarande läsa vilka som tidigare hade butik i huset på Donnersgatan - ”Snöbohm Järn & Diversehandel”.