Gotland får ny julmarknad i vinter

De senaste åren har flera julmarknader på ön ställts in eller lagts ner, men i slutet av november arrangeras för första gången en "klassisk gammaldags" julmarknad på Warfsholm. "Ett sätt att lysa upp den mörka hösten", säger projektledaren Monica Johansson.

Klintehamn 10 oktober 2022 17:33

Sedan några år tillbaka är Hushållningssällskapets traditionsenliga julmarknad, som var öns största, nedlagd, och för bara några veckor sedan kom beskedet att den anrika julmarknaden vid Bläse kalkbruk ställs in

Det i kombination med att flera julmarknader ställts in under coronapandemin gör att en del gotlänningar sannolikt är svältfödda på julmarknadsmys. Men nu står det klart att en helt ny julmarknad kommer att se dagens ljus på Warfsholm i Klintehamn under första adventshelgen den 26-27 november. 

– Jag är god vän med Elin Åderman och Michael Frederiksen, som driver Warfsholm sedan några år tillbaka. Under sommaren har de haft en inredningsbutik, men nu har den stängt, och då föreslog jag att de skulle arrangera en julmarknad där, berättar Monica Johansson, som får ses som grundare och projektledare för den nya marknaden. 

Hon arbetar till vardags som narkossjuksköterska på Visby lasarett, men har en del erfarenhet av liknande arrangemang på fastlandet sedan tidigare.

– Jag tycker att det är jätteroligt, och det här är verkligen något jag brinner för.

undefined
Helgen 26-27 november arrangeras en ny julmarknad på Warfsholm i Klintehamn. "Ett sätt att lysa upp den här mörka årstiden", säger projektledaren Monica Johansson.

Monica Johansson berättar att hon tycker att det stämningsfulla och julkänslan som en julmarknad skapar behövs.

– Jag förstår att det inte har gått att ha den här typen av arrangemang under pandemin, men för mig är julen en stor och viktig helg, och jag tror att vi behöver den här stämningen som man får på en julmarknad. Dessutom är det ett sätt att lysa upp den här mörka årstiden.

Hon beskriver julmarknaden på Warfsholm som en "klassisk gammaldags" sådan, där fokus ska ligga på det genuina och lokala i första hand. I dagsläget har man 20-30 utställare, men Monica utesluter inte att fler kommer att ansluta sig.

– Det har inte varit svårt att få folk att hoppa på det här, utan de jag ringt till har blivit så otroligt lyckliga. Vi började skissa på de här planerna för bara någon vecka sedan, och har redan nu alltså 20-30 utställare. 

Kommer alla att få plats i butiken?

– Det är ju ingen jättestor butik, men tanken är att det ska finnas saker både ute och inne. Dessutom finns det fler lokaler på området som man skulle kunna använda om det här växer sig ännu större, avslutar Monica Johansson.