Jordnära är butiken med naturen i fokus

Bildmontage Jordnära.
Bildmontage Jordnära.

Kerstin Bendelin hade svårt att hitta kläder som var både udda och miljövänliga. Hon startade den egna butiken och klädmärket Jordnära som hon drivit i snart fyrtio år i Visby.

Kläder 14 september 2021 07:23

Kerstin Bendelin startade Jordnära på 1980-talet och i början var det en livsstilsbutik med miljövänliga produkter. I sortimentet fanns keramik, glas, hantverk, leksaker i trä och kläder. 

– Jag var mest intresserad av kläddelen. Jag hade svårt att hitta kläder som var lite udda och inte såg ut som alla andra, så jag började designa egna modeller, berättar Kerstin.

Jordnära blev i stället en klädbutik, med eget klädmärke. I dag säljs kläderna till återförsäljare runt om i Sverige, några i Europa. Hon har även en butik i Gamla stan i Stockholm och en webbshop med samma sortiment. De tar in ett fåtal plagg från andra märken, men det mesta i butiken är från det egna klädmärket. 

undefined
"Jag jobbar mest med enkla modeller och stiliserade grafiska mönster"

– Jag designar både modeller och tryckmönster och det har jag gjort sedan vi startade, säger Kerstin. 

Tygerna till kläderna trycks i Litauen och sys i Estland. Bomullstrikå och ull stickas i Sverige. Alla bomullsplagg är tillverkad av ekologisk bomull och ullprodukterna är av ekologisk ull. 

– Jag har nog alltid haft ett miljötänk med mig och kärnan är att kläderna är hållbara, miljövänliga och av naturmaterial.

Hur får du inspiration till dina kläder? 

– Jag jobbar mest med enkla modeller och stiliserade grafiska mönster, inspirerad av de mest skiftande intryck i min omgivning. 

Miljövänliga kläder har fått ett uppsving de senaste åren, och både tillverkare och konsumenter är mer medvetna om valet av material. 

– De flesta unga designers som startar upp nu börjar direkt med ekologiska material. Vi har ett rätt brett åldersspann av kunder i butiken, det är många ungdomar som har upptäckt att vi har linnebyxor som tydligen är väldigt inne just nu, säger Kerstin. 

undefined
Kerstin Bendelin startade den egna butiken och klädmärket Jordnära som hon drivit i snart fyrtio år i Visby.

– Sen är det äldre damer som tycker det är jättesköna kvalitéer, och många stamkunder i alla åldrar som kommer in.

Materialen är slitstarka och då och då kommer det kunder in i butiken som bär plagg de handlat för 15 år sedan. 

– Att de plaggen fortfarande är i bruk är jätteroligt att se, säger Kerstin. 

I butiken finns ett stort bassortiment av klänningar, linnebyxor och trikåtröjor. En del av modellerna har hängt med väldigt länge, men materialet eller färger och mönster har förnyats. 

– Det blir en successiv förnyelse hela tiden, ett långsamt mode, och tanken är att det ska gå bra att kombinera plaggen som man har köpt här, säger Kerstin Bendelin. 

undefined
Höstiga färger på en del av sortimentet.