Upplev den gotländska naturen på hästryggen

Hallvide Islandshästgård har turer genom den gotländska landsbygden och ner till havet.
Hallvide Islandshästgård har turer genom den gotländska landsbygden och ner till havet.

Hovar som plumsar i vattnet, känn vinden i håret och doften av havet. Hallvide Islandshästgård bedriver turridning i Silte, där får du uppleva den gotländska naturen från hästryggen.

Jordbruk 10 maj 2021 18:34

Irma Hallviden driver Hallvide Islandshästgård tillsammans med sin man Rune. Sedan uppväxten har hästar alltid varit en del av hennes liv. Hon började med Islandshästar redan 1980 och turridning 1986. Det var egentligen meningen att hon inte skulle hålla på i mer än tio år – men många fler har det blivit. 

– Varför jag skaffade islandshäst det var för att jag ville ha något annat än russ. Jag läste ett reportage om islandshästar och tänkte att en sådan tar vi, säger Irma Hallviden. 

undefined
En av de 14 Islandshästarna som finns på gården.

Den första islandshästen köpte hon från Norge och därefter har det blivit många besök till Island för att inhandla fler. I dag har hon 14 stycken på gården som används till turridning. 

– Förut red jag alltid alla turer själv. Men jag börjar bli till åren och det är väldigt mycket runt omkring som ska fixas, så nu är vi alltid två. 

De senaste åren har Irma fått hjälp av en av sina gamla elever, Monica Öhman, och av sina döttrar med att ta hand om turerna.

undefined
Hallvide Islandshästgård har turer genom den gotländska landsbygden och ner till havet.

1 timme, 1,5 timme och 3 timmar och heldagsturer vid förfrågan, är utbudet av turer som finns på Hallvide. 1 och 1,5 timmes turerna går i blandad terräng, bland annat genom ett gotländskt änge och längs den gamla järnvägen.  

– På turen som är tre timmar gör vi en paus vid ett brudkors där vi berättar en sägen. Vi försöker vara lite kulturella och berättar om saker som finns längs vägen. Därefter kommer vi ner till stranden, rider i vattnet och sedan hem genom skogen igen, berättar Irma. 

– De flesta brukar tycka det är en väldigt rolig upplevelse att få rida i vattnet, säger Monica Öhman.

De ger personliga råd under turerna för att alla ska få den bästa möjliga upplevelsen. Åldergränsen till turerna är satt till 12 år.

– Om barnen är yngre än tolv krävs det ridvana. Och det är bra att inte välja de längsta turerna om man är liten, de brukar inte orka så länge, säger Monica Öhman. 

100 kilo är maxvikten för att rida med på turerna. Vuxna kan vara helt nybörjare, men bör inte vara rädda för att rida. 

– Hästarna är snälla och trygga, men är man rädd spelar det nästan igen roll då blir det oftast inte roligt att rida med, säger Irma Hallviden. 

Turer på Hallvide

1 timme – I blandad terräng, bland annat genom gotländska ängen. 

1,5 timme – I blandad terräng, bland annat en bit längs den utgrävda Mästermyr kanal. 

3 timmar – Rider till Siltestranden, rider i vattnet, ser gotländska sevärdheter och fikar på vägen. 

Heldag – Rider den gamla sockenvägen till museigården Petes i Hablingbo. Där ingår guidning av Petesgården och lättare lunch. Vägen tillbaka går vid havet.