Tjauls gård - Äventyr på landet

Berra Marcusson.
Berra Marcusson.

Ulrika Pettersson och Berra Marcusson får utlopp för sina största intressen, samtidigt som de driver konferensverksamhet och hotell på den gamla Gotlandsgården, Tjauls gård.

Hotell & logi 14 augusti 2021 07:13

Det är ett pampigt stenhus man möts av på Tjauls gård i Lummelunda. I huset finns fem hotellrum och här syns parkettgolv, bibliotek, en stor sal och spaavdelning. Gården är från 1600-talet och hörde en gång i tiden till Lars och Ester Munthe. Den har sedan gått i arv i Munthe-släkten tills för 10 år sedan när Ulrika och Berra köpte gården. 

undefined
Huvudbyggnaden där de driver hotell på Tjauls gård.

  – Det känns väldigt hedersamt att förvalta det här och det är en väldigt fin plats med underbar miljö, säger Berra Marcusson. 

  – Vi är väldigt noga med att se till att det behålls som det är och inte modernisera det för mycket. Det är inte vår grej, säger Ulrika Pettersson. 

 Han är motorcykelförare och Ulrika är ryttare och på gården kan de arbeta med sina stora passioner och samtidigt ha hotell- och konferensverksamhet. De fick tillträde till gården den 2 maj 2012, klockan 12 på dagen och en timme senare kom den första gästen.

 – När vi klev in här för första gången kände vi ju att det var helt klart, det är ju bara att släppa in gästerna. Men vi har inte behövt se på tv så mycket, det är ständigt något som ska renoveras eller fixas, säger Berra. 

undefined
Ulrika Pettersson och Berra Marcusson.

 De hade sedan tidigare kunder för deras utbildningar, äventyr och olika konferenser, men gården gjorde det möjligt att ha allt på samma ställe och kunderna kunde i stället komma till dem.

På gården finns också ett lägenhetshotell i flygeln, flera gamla lador som har gjorts om till festlador. En kallas Ledinladan efter att Tomas Ledin var där och spelade 2016 och en gammal silo har blivit en skybar. 

Ulrika har hästverksamhet med vanlig engelsk ridning och westernridning. 

– Jag har ridlektioner för barn, kurser och olika ridturer som varierar från 1 timme till dagsturer, berättar hon. 

undefined
Ulrika Pettersson

 Ulrika har sina hästar i ett av stallen och i det gamla ardennerstallet står motorcyklarna uppradade. Det stora intresset för motorcyklar började när Berra var ung. 

- När jag satt på mjölkpallen hemma i Väte så var det en kille som stannade med sin motorcykel och frågade om vägen, sen vände han och drog i väg. Det såg väldigt coolt ut och det var nog där mitt intresse började. 

Han började bygga mopeder när han var sju år och sedan har det alltid funnits ett sug att bli bättre. 2004 genomförde han det legendariska Paris–Dakarrallyt för första gången och efter det körde han det två gånger till. 

– Det är äventyret jag vill åt. Med motorcykel kan du köra långt, ganska snabbt och kan ta dig över hinder, det är en underbar sport, säger Berra. 

undefined
Berra Marcusson.

 Han erbjuder olika motorcykelturer från gården och resor till andra länder. 

 –På de guidade turerna runt om på Gotland träffar vi spännande profiler, ser fina platser eller besöker något bryggeri eller liknande, säger Berra. 

 Populärast är motorcykelresorna för äldre män, men de senaste åren har fler tjejer blivit intresserade och han har bland annat anordnat en tjejresa till Marocko.