Lev vilda västern på Stall Änggårde

Ridlektioner, dagsturer, helgkurser, bed and breakfast och restaurang, där allt andas vilda västern. Stall Änggårde är Lisa Engsrones hästvärld som hon har byggt upp från grunden av ett brinnande intresse för hästar och matlagning.

Hotell & logi 22 juni 2021 07:19

Klapprande hovar hörs över gårdsplanen och på hästryggarna sitter ryttare stadigt i westernsadlarna när de är på väg ut på en ridtur i den värmande solen. 

Lisa köpte Änggårde 1997 tillsammans med sin dåvarande make. Då var det bara ett stort hus på gården och Lisa arbetade i restaurangbranschen, men hade tröttnade på det. 

– Jag var småbarnsförälder och redan då hade jag hästar och var tävlingsryttare i hoppning.  

Hon gick en kurs i att starta eget företag och öppnade B&B på gården år 2000. Hästarna kom in i verksamheten 2003 och därefter har westernranchen växt för varje år. Ett ridhus har länge stått på önskelistan och har äntligen blivit verklighet. 

– Eleverna som varit med mig från början, har sagt att jag började prata om ett ridhus på gården redan för 15 år sedan, så det känns nästan overkligt att det är klart nu. 

Så många som 49 hästar finns på gården, allt från minishettisar och gotlandsruss till de amerikanska raserna quarter och paint. 

– De amerikanska är bäst anpassade för verksamheten. De har bra temperament, lagom stora och viktbärande. De är fina hästar att ha att göra med, säger Lisa. 

I och med pandemin har intresset för ridupplevelserna blivit större. 

– Vi har haft många fler turer och jag märker att allt fler vill komma ut i naturen.

Varför lockade western? 

– Det är inte bara ridning, det är en hel livsstil och en helt annan hantering av hästen som jag tycker känns väldigt rätt och naturlig. Det är alltid god stämning och alla tar hand om varandra, oavsett nivå, säger Lisa.  

På Änggårde Saloon känns det som att kliva rakt in i en gammal westernfilm. Här serveras frukost till de boende och har de lunchöppet varje dag från maj till september.