Hotel Stelor – en gotländsk pärla i Västergarn

Bara ett stenkast från Gotlands västkust ligger gårdshotellet Stelor. Varje rum är unikt, maten i restaurangen kommer från de gotländska bönderna och ljumma sommarkvällar förgylls av musik i ladan.

Stelor.

Stelor.

Foto: Stelor

Hotell & logi2022-07-06 16:00

Det var för fem år sedan som My Wrethagen och Linus Ström började driva Hotel Stelor med restaurang. Under vinterhalvåret har restaurangen och konferensen genomgått en renovering, vilket har lett till att de nu kommer kunna ha öppet fler månader om året. 

– Det största utmaningen för oss, och som det är för många på Gotland, är att det är så högt tryck under sommaren och sen är man helt slut när hösten kommer. Nu har vi en vinterbonad restaurang och konferensanläggning och det kommer göra att vi blir mer hållbara, berättar My Wrethagen. 

undefined
Den nya restaurangen.

 Målet är nu att kunna sprida ut öppettiderna under året och drömmen är att i framtiden ha öppet fyra dagar i veckan under sommaren, men kunna ha öppet från påsk till nyår. I den nya restaurangen syns gotländsk konst, loppisfynd och en bar med gotländska ölsorter.

 - Min mamma har gjort lamporna av gamla tyger och trasmattor i taket blev ljudabsorbenter. Gästerna tycker det är jättecharmigt. Vi kan inte köpa massor av dyra designer grejer, men vi kan berätta historier, säger My.

 I trädgården odlar de en del av grödorna till Gårdsmiddagarna och deras höns värper ägg till frukosten.

undefined
Stelor.

- Vi har väldigt många gäster och det går inte att odla till alla. Men vi har nära samarbeten med duktiga lokala producenter på ön. Man ska sno bra saker, så vi har snott uttrycket: ”Don´t buy food from strangers”

 Ett exempel på det är Lantfrukosten, där många gotländska bönder är inblandade.

undefined
Maten kommer från de gotländska bönderna.

 - I morse serverade jag en färskost från Gotland Creamery i Sanda, äppelmust från Kebbes, ägg från våra egna höns, mjölk och yoghurt från Puttersjaus i Rute, en plommonmarmelad som vi gjort från plommon från gården, en granola som vi gjort på dinkelkorn från Curre på Näs. Det är bara från platser och människor vi känner till.

 På gårdens hotell finns sju rum där alla är unika. Blommiga tapeter blandas med kakelugnar och doftande blommor. Nytt för i år på Stelor är att det finns en barmeny. Här kan man bland annat välja mellan charkbricka, ostbricka, en matig macka eller kvällens pasta. 

 - Vi har ju full förståelse för att alla inte vill äta en Gårdsmiddag för 750 spänn varje gång man besöker oss. Man kanske bara vill komma hit och ta en bärs och en charkbricka eller en kaffe och dessert.

Musik på Stelor i sommar: 

13/7 20:00 Eric Palmqwist 

20/7 20:00 Amanda Ginsburg 

2/8 20:00 Sarah Klang 

3/8 20:00 Sarah Klang 

11/8 20:00 Jakob Hellman 

undefined
I ladan arrangeras bröllop och konserter.
My Wrethagen driver Stelor tillsammans med Linus Ström.
My Wrethagen driver Stelor tillsammans med Linus Ström.