74 år av sommartradition på Holmhällar

Bland vindpinade tallar, sand och hav ligger pensionatet Holmhällar. Här har det varit samma traditioner sedan 1940-talet och för flera generationer är Holmhällar synonymt med sommar.

Hotell & logi 22 juli 2022 10:44

Från början var Holmhällar en militäranläggning och Calle Hanséns pappa startade pensionatsverksamhet i byggnaden. Calle började jobba på pensionatet 1966 och tyckte det var roligt från början. 

– Det blev mitt kall i livet, säger han. 

I över 20 år har han drivit pensionatet tillsammans med sin fru Eva, och på senare år har även dottern Olivia och hennes man Timas anslutit till familjeföretaget. 90 procent av deras gäster återkommer varje år. 

– Folk har i all tid kommit hit för att de tycker att miljön är fantastisk, och så är det fortfarande, säger Calle. 

En riktig stammis var författaren Lars Gyllensten som bodde här varje år sedan 60-talet. Hans dotter har nu en egen familj som följer traditionen med Holmhällar varje sommar. 

– Dottern har alltså bott här i över 60 år! Och vi har många andra som kommer hit år efter år.  

Inredningen på pensionatet har i princip inte förändrats något sedan 60-talet. Även om de har renoverat under åren, har de ändå bevarat den ursprunglig färgen och stilen.

– Det är gästerna själva som vill ha det så, de vill att det ska vara som det alltid har varit.

Calle har serverat pensionatlunchen i över 50 år och ännu har de inte töjt på traditionerna. Från första maj till den 25 september kan man äta klassiska rätter som köttbullar och rödspätta varje dag. 

Dottern Olivia växte upp på pensionatet. 

– Hon stod och snurrade runt draperiet här i matsalen och tyckte det var som en karusell, säger Calle och skrattar. 

Holmhällar har nu blivit hennes liv också, med sällskap av sin man. 

– Han har sagt att första gången vi träffades, hade jag tydligen sagt att bara så du vet så har du ingen chans om du inte tänker vara på Holmhällar med mig. Det är så jag har tänkt i mitt huvud i hela mitt liv, att jag inte kommer kunna driva Holmhällar om jag inte har en sambo som är här med mig, säger Olivia.  

De har också två söner, men framtiden får visa om det blir en fjärde generation på Holmhällar. 

– Jag tror inte att de kommer vilja ta över det här sen, men vi kan ju hoppas, säger Olivia. 

Vad är det bästa med att driva Holmhällar? 

– Det är att man får vara med varandra, man kan jobba varje dag utan att man känner att man går till jobbet. Vi är en stor familj allihop här, säger Olivia Hansén. 

Holmhällar

Populärast på menyn är rödspättan och det går ut minst 400 tallrikar av den varje dag under sommaren. 

Vanligaste frågan: Vart är Kalle?