Bakningstraditionen sitter i väggarna hos Bagarns på Storgatan i Hemse. Här är det idag Roger Jonsson som håller i verksamheten, och han berättar att de fortfarande bakar flera klassiker, både av småbröd och bakverk, som hängt med redan från att hans farfars far grundade bageriet. En av dessa är ”Bagarns special”, en mördesgsvåffla med smör- och vaniljkräm mellan.
– Det är en klassiker som är minst lika populär idag. Sedan tog min pappa fram citron- och gräddtårtan Gogo som nu också utgör en del av vår logotyp, berättar han med ett leende.
Bakverk med gotländsk anknytning och lokalproducerade råvaror är annars sådant man i stort lägger vikt vid hos Bagarns.
– Äggen vi använder kommer exempelvis från Alva här i närheten.
”En genuin glädje och stolthet”
Ända sedan starten 1903 har man månat om att Bagarns ska vara en plats dit alla ska kunna komma och fika och umgås. Utöver ett varmt välkomnande ska prislappen för en fika inte vara för hög, och det ska finnas alternativ för gäster med olika födoämnesallergier eller om man önskar något veganskt. Synsättet i kombination med den familjära känslan är enligt Roger förmodligen de starkast bidragande orsakerna till att öbor och turister återkommer till Bagarns år efter år.
– Vi känner en genuin glädje och stolthet över vårt sortiment och det vi gör. Det tror jag märks.
Underhållning från trakten
Hos Bagarns anordnas med jämna mellanrum olika tillställningar. Musikcaféet exempelvis, som Rogers pappa drog i gång för drygt 25 år sedan, är lika populärt idag.
– Under högsommaren får vi besök av olika spelmän och musikanter – många välkända ansikten från trakten – som underhåller i vår trädgård. Det är tradition för många att komma hit till dessa tillfällen och det brukar alltid bli en härlig stämning.
Afternoon tea med twist
Något han själv startat upp på initiativ från systern Heléne som också jobbar på Bagarns är deras numera välkända afternoon tea-sittningar.
– När vi började erbjuda afternoon tea för några år sedan var det inte så många som serverade det här på Gotland, så det blev att många kom hit från olika delar av ön, vilket var kul.
Roger berättar vidare att de brukar ha olika teman för sina afternoon tea-tillfällen.
– Tidigare har vi haft teman som säsongens frukt, choklad, amerikanskt och världstema. Nu är vi mitt i planeringen inför höstens tillfällen, berättar Roger glatt.