Utforska fler nyanser av ön med Gotlands museum

För den som vill lära känna Gotland på djupet är Gotlands Museum är en kär vän att vända sig till. En stadsvandring kantad av gömda pärlor och berättelser om forna tider blir en resa i tid och rum, och ett besök i Fornsalen kan den här sommaren ge besökare en mer nyanserad bild av livet på ön.

Guidad tur 10 augusti 2022 09:08

Visby är en vacker och spännande stad med allt från medeltida hus och kyrkoruiner till ringmurstorn, spännande gångar och gömda rum. Världsarvsstaden har en unik historia som gör sig tydligt påmind än idag, med spektakulära hus och byggnader, ett detaljerat medeltida gatunät och många vackra ruiner. Och ringmuren, förstås!

Med levande historier, sägner och anekdoter blir stadsvandringarna en upplevelse som kittlar fantasin.

– Vi kör två stadsvandringar varje dag hela sommaren, för den som är intresserad av att veta mer så finns det mer information om vandringarna på vår hemsida, berättar Lars Kruthof, programansvarig pedagog på Gotlands Museum.

undefined
Guidade vandringar

Men Gotland är inte bara historia. Och ön är så mycket mer än bara ett turistmål. Det här är något man vill fånga upp och skildra i konstutställningen ”Gotland Stories” som finns att hitta i Fornsalen. Utställningen är en del av ett större projekt som innefattar dels utställningen i Fornsalen, dels utställningar, program och konstverk på andra platser under perioden juni till december. Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig på Gotlands museum berättar mer om utställningen:

– Tematiken för projektet är att nyansera och problematisera den schablonartade bilden av Gotland som förmedlas mycket i varumärkesprofilering och platsmarknadsföring inom turism. Därför har vi bjudit in sju konstnärer som arbetar med dessa frågor och passar in i tematiken. 

undefined
Gotland stories

För konstmuseets del passar det, enligt Angelica, särskilt bra att den huvudsakliga verksamheten för Gotland Stories ligger i Fornsalen eftersom det knyter an till Gotlands museum vars uppdrag är att förmedla vad Gotland är på olika sätt.

– Det bidrar till att utställningen kan läsas in i sammanhanget av de andra utställningarna och att se konsten som ett bidrag till frågorna om Gotlands identitet som är viktiga att diskutera.

Ett exempel på vad som finnas på de andra platserna som ingår i Gotland Stories är ett projekt som kallas för ”Fejs & Plejs”. 

– Fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson kommer göra sex olika nedslag på geografiskt utspridda platser där de fotar olika människor för att bredda bilden av gotlänningens identitet. 

Förutom stadsvandringar och utställningar erbjuder även museet intressanta föreläsningar. Under Medeltidsveckan kommer de bland annat att ha en föreläsningsserie. 

undefined
Bungemuseet