Upplev Stora Karlsö - "Som i en annan värld"

Oförglömlig natur samsas med unikt fågelliv, spännande historia, färgglada orkidéer och kristallklart vatten. Stora Karlsö ligger bara en halvtimmes båtresa från Klintehamn, ändå känns det som att vara utomlands.

Guidad tur 6 juni 2022 07:00

När man kliver av båten och tar de första stegen ut på bryggan, möts man av ett lugn. Den unika naturen omfamnar en och man blir förvånad över hur klart vattnet är. Ön är ett av världens äldsta naturskyddade områden och i juni är det högsäsong för blommor och fågelliv. Sillgrisslornas ungar hoppar från klipporna i slutet av juni och är Karlsös mest spektakulära drama, regisserat av naturen själv. Skådespelet pågår som intensivast i slutet av juni. 

– För att se ungarna hoppa krävs att man övernattar. De hoppar i skymningen när de bara är tre veckor gamla, säger Siv Höglund på Karlsöbokningen. 

En guidad tur runt ön ingår i resan och man får man som besökare höra om naturen och historien om Stora Karlsö, roliga kuriosa, om sillgrisslorna, orkidéerna och fyren.  

– Det är härligt med en guidad rundtur, här får du hela historien och så får du även veta om vad som är aktuellt i naturen just nu, säger Siv.

Om man vill stanna över natten så finns flera olika övernattningsalternativ. På fyrplatån i fyrbyn kan man bo i fyren eller i de gamla fyrvaktarbostäderna, Strandhuset ligger precis intill vattnet i Hien, i Norderhamn, Hien och Bergshyddan finns boende med vandrarhemsstandard.

Vad får man inte missa på Stora Karlsö

– Jag tycker det blir en helt annan upplevelse om man övernattar. Det är så skönt när sista båten har lämnat ön, även om det är upp till 70 personer som övernattar så märker man inte av det, det är lugnt och fridfullt, säger Siv. 

På Stora Karlsö finns en restaurang i Norderhamn här går det att avnjuta både frukost, lunch och middag. Liv Marend är den som driver restaurangen tillsammans med sin familj. 

– Här känns det viktigt med ett helhetstänk. Vi kör husman, uppdaterade bistroklassiker, lokal fisk i samarbete med Gutefisk och lokalt kött från köttbönder på ön, säger Liv. 

De serverar endast gotländsk öl från fem lokala bryggerier och vin från andra öar i världen. 

Hur är det att driva restaurang på Stora Karlsö? 

– Det är kul och spännande, det är sådan fantastisk miljö att vistas i dagligen. Det händer många gånger under sommaren att serveringspersonalen springer in till kockarna och säger att de måste komma ut och titta på solnedgången. Det känns privilegierat att ta del av säsongen här och få se förändringarna, säger Liv. 

– Vi ser framemot den här säsongen, vi har så fina råvaror och fina samarbeten på ön, det är vi jätteglada för. 

Vad tycker du man inte får missa på Stora Karlsö? 

– Det är eftermiddagslugnet, känslan av att ha ön för sig själv. Sorlet när folk pratar när solen går ner. Mina morgondopp Nordehamn. Det känns som att vara i en annan värld här ute, säger Liv Marend. 

Till Stora Karlsö kan man även ta sig med egen båt, då ringer man tillsynsmannen en dag innan och kollar om det finns plats vid bryggan.