Res tillbaka i tiden på Bottarve museigård

Ladugård och sal, undantagskammare, brudkammare, bruksföremål och bryggarhus. På Bottarve museigård reser du tillbaka till 1800-talets bondeliv.

Bottarve museigård

Bottarve museigård

Foto: Mathilda Lavergren

Guidad tur2022-07-04 14:19

Bottarve är en av sju gårdar som ligger på rad längs vägen i Vamlingbo. Under tidig medeltid sägs det att dessa var köpmannagårdar. På 1800-talet låg gårdarna tätare än vad de gör i dag. Det byggdes ofta om och moderniserades på gårdarna när en ny generation tog över, men så blev det inte på Bottarve. 

undefined
Tvillingarna som bodde på gården.

- Det var de två tvillingbröderna Lars och Zachris Boberg som hade tagit över gården. De gifte sig aldrig och var lite speciella, berättar Ulla som är styrelsemedlem i Hoburgs Hembygdsförening och driver hantverksbutiken på Bottarve. 

Gårdens boningshus fick sitt nuvarande utseende 1844 och det såg likadant ut 1918. 

- Huset var då i ett så dåligt skick så att tvillingarna inte kunde bo där längre. De bestämde sig för att sälja sin ärvda gård. 

Ett skogsbolag köpte gården och 1918 bildades Hoburgs Hemsbygdsförening för att ta hand om gården och göra den till ett museum. 

- Gården renoverades och rummen är bevarad som det var på den tiden, men alla originalmöbler är inte kvar, berättar Ulla. 

 Museigården är öppen för besökare hela sommaren. I det pampiga boningshuset finns flera rum att uppleva som är typiska för hur 1800-talets bondgårdar såg ut på södra Gotland. 

undefined
Bottarve museigård

Mangårdsbyggnaden 

Huvudbyggnaden är byggd i typisk sydgotländsk stil. Tak av sandstensflis som bryts i de lokala stenbrotten, väggarna består av kalksten med inslag av sandsten och yttertrappan är huggen i sandsten. 

Undantagskammaren 

I den lilla kammaren i förstugan bodde den äldre generationen som hade lämnat ifrån sig gården. De deltog ändå i de vanliga sysslorna på gården så mycket de orkade och åt tillsammans med den yngre generationen. 

undefined
Bottarve

Vardagsstugan 

Här bodde gårdens folk, här sov de, här åt man, här föddes de och här dog man. Förutom själva familjen hade även anställda sin sovplats här. Maten åt man här tillsammans, gamla, unga och tjänstefolk. De två sparlakanssängarna är museets klenoder. De är de enda av sitt slag på Gotland som står kvar på sin ursprungliga plats. 

undefined
Bottarve

Salen 

Salen användes endast till fest, begravningar och bröllop och värmdes då upp med den ståtliga kakelugnen. De flesta möblerna är kvar från den tiden tvillingarna ännu bodde här. 

undefined
Brudkammaren

Brudkammaren 

I brudkammaren fick brudparet bo till de hade fått det första barnet. Här bodde bara ett brudpar, nämligen tvillingarnas föräldrar. Det vanliga var att paret flyttade ner till den gemensamma vardagsstugan när barnet var fött. Ett eller två barn var idealet för en bondefamilj, fler barn kunde äventyra gårdens framtid. 

undefined
Hantverksbutiken

  På Bottarve museigård finns också en kaffestuga där du kan avnjuta gotländsk saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde. I hantverksbutiken kan du köpa gotländska produkter som lammskinn, mattor, sjalar, honung, örtsalvor och ullprodukter. Barnen kan leka länge i ”Tottes Täppu” här finns roliga aktiviteter som hinderbana, gungor, en gammal traktor och gungbräda. 

undefined
Tottes Täppu
Bottarve
Bottarve