Premiär: Stora Karlsö öppnar för besökare i sommar

Stora Karlsö öppnar för säsongen den 7 maj. Båten dit stannar även vid Lilla Karlsö.
Stora Karlsö öppnar för säsongen den 7 maj. Båten dit stannar även vid Lilla Karlsö.

Med färre passagerare på båten, nya rutiner vid båten och färre turer under högsäsongen ska Stora Karlsö kunna ta emot besökare i år.

Guidad tur 30 april 2021 12:00

Förra sommaren ställdes all reguljära turer till Stora och Lilla Karlsö in på grund av coronapandemin. Men till årets säsong har Karlsöbolaget kunnat förbereda sig bättre. De räknar med att starta säsongen den 7 maj och avsluta den 29 augusti.

– Vi har gjort en hållbar plan och covidanpassat allt, säger John Lund, styrelseordförande i Karlsö Jagt- & Djurskyddsförenings AB.

Han berättar att föreningen haft åtskilliga möten under hösten och vintern för att få till det. Båtresorna får i första hand bokas av de som ska övernatta, antalet passagerare på båten begränsas till 50 mot normala 110 och alla har sin plats under båtresan. De har infört särskilda rutiner vid biljettköp, på- och avstigning på båten och minskat antalet bäddar i de olika boendena med en tredjedel, allt i dialog med regionens smittskyddsenhet. 

Under hela sommaren kommer båten att gå på samma tidtabell som under lågsäsong. Restaurangen på Stora Karlsö kommer att vara öppen hela säsongen och ha bordsservering för att undvika trängsel. 

– Och de guidade turerna kommer att ha färre deltagare och inte samlas i museet som de brukar, säger John Lund, som också berättar att bokningarna redan har börjat droppa in. 

– Det ser förvånansvärt bra ut.

När GA når John Lund befinner han sig på Stora Karlsö. Därifrån sköter han sitt vanliga jobb men ägnar sig också åt lite underhåll inför säsongen.

– Jag tror det blir en trevlig sommar. Det är redan mycket grisslor och havsörnarna cirklar i skyn.