Nu är det högsäsong för fågelskådning på Gotland

I maj är det högsäsong för fågelskådare och på Gotland finns en av landets bästa platser. Vi följde med Juho Könönen till Stockvikens fågeltorn vid Faludden på södra Gotland.

Guidad tur 3 maj 2021 08:09

Tänk dig att gå upp innan soluppgången, packa ned utrustning för att sedan på cykel bege dig till fågeltornet vid Stockviken på Faludden. Platsen ligger bara några mil från fågelskådaren Juho Könönens hem, och när dessa dagar infaller är det något av det bästa han vet.

– Det är väldigt bra att vara här tidigt en morgon. Då kommer småfåglarna som flugit under natten in från havet för att landa längst ut på udden. Det är klart att man kan vara lite sliten när man kliver upp, men när man kommer ut hit är det alltid värt det, säger Juho Könönen och spanar ut med sin kikare över Faludden.

35-åringen flyttade för några år sedan till Gotland och fågelskådningen har alltid varit en stor del av hans liv. Under flera år har han varit med och hållit i Fågeltornskampen på Faludden. Det är en tävling där man i flera fågeltorn runt om i Norden räknar hur många fåglar som man kan se under första lördagen i maj.

I fjol ställdes tävlingen in – men under 2019 observerades 99 arter vid Stockviken. Då blev man tvåa i Sverige bakom Södra Lunden Ottenby som observerade 106 olika fåglar.

– De gånger som jag varit med i Fågeltornskampen har det under de bästa åren varit runt 100 olika arter. Sedan har tävlingen kanske inte skett under en perfekt dag, jag tror att man kan komma upp i 120 arter vid Stockviken. Då är det väldigt många fåglar, säger han.

Högsäsongen för fågelskådare är under maj månad, och enligt Juho Könonen finns det på Gotland många platser som lämpar sig väl för hobbyn.

– Hela Faludden är väldigt spännande. Just här vid Stockviken är det öppet hav, sötvatten, insjö, vass och öppna fina strandängar. Den enda nackdelen är att skogen ligger långt bort. Det är fågelgaranti året runt här, säger han och fortsätter:

– Sedan är Sundre fint, i boken "Skåda fåglar på Gotland" finns det många bra tips.

Är fågelskådning något som skulle kunna växa på Gotland?

– Så är det absolut. Öland har länge varit populärt bland fågelskådare, men Gotland är inte på något sätt sämre. Det är lite krångligare att ta sig till Gotland, men alla förutsättningar för fågelskådning finns absolut här, säger Juho Könönen. 

Tips för nya fågelskådare

1) Det är bra att ha med sig en handkikare. Då blir det roligare och lättare. 

2) En fågelguide är bra att ha med sig. Antingen som app eller i bokformat.

3) Ha på dig varma kläder så att du inte fryser. Sedan ska det vara bra fika! Det är viktigt att njuta av stunden.