Här är Visbys bästa utkiksplatser

Takåsar, ruiner och hav. Här tipsar vi om ställen där vi tycker det är extra fint att blicka ut över Visby.

Guidad tur 14 juli 2022 07:00
undefined
Skansport

Skansport 

Precis vid Skansport ligger en uppbyggd skans som går bra att gå upp på. Här är en fin plats för en picknick med utsikt över en bit av palissaderna, havet och den mysiga gatan Södra Slottsgränd. Skansen byggdes på 1700-talet och var avsedd för uppställning av kanoner. 

undefined
Trappgatan

Trappgatan 

På Trappgatan i Visby innerstad, mellan de charmiga husen, dyker en undangömd utkiksplats upp. Här har du en enastående utsikt över S:ta Katarina ruin och delar av Stora Torget. 

undefined
Vårdklockegatan

Vårdklockegatan 

Strosa på kullerstensgatan och upplev utsikten över idylliska Visbys alla takåsar, den södra delen av innerstaden och havet som bakgrund. Gatan går parallellt med shoppinggatan Adelsgatan och det finns flera fina utkiksplatser värda att stanna till på. 

undefined
Klinten

Klinten 

Från Klintberget som ligger ovanför Domkyrkan, är det underbart att stå och blicka ut över Visby, fånga Domkyrkan på bild, eller ta en promenad i kvällssolen. De små husen som ligger här var förr Visbys fattigkvarter, i dag skulle man i stället kalla området för "gräddhyllan". 

undefined
Galgbergret

Galgberget 

Galgbacken på Galgberget i norra Visby är Visbys gamla avrättningsplats. Det är den enda bevarade medeltida galgen i norra Europa.

De dödsdömda hängdes på bjälkar mellan stenpelarna. Placeringen på klinten över havet skulle verka avskräckande både för sjöfarande och för de boende i Visby.

I dag är det ett fint ställe att ta en paus på. Det finns bänkar att slå sig ner på, en grillplats och så kan man ta en promenad längs klintkanten. 

Väktargången 

Väktargången i Visby ringmur är en rekonstruktion av hur det kunde se ut för 700 år sedan när Ringmuren användes aktivt som skydd och vakt för Visbys rikedomar. Väktargången invigdes i juni 2009 och "beträdes på egen risk". Det är en fantastisk utsiktplats med fri utsikt över Nordergravar, havet i väster och innerstadens bebyggelse.