Häng med på alpackasafari hos Gotlands alpacka

I skogen intill Angelica och Urban Åkerbäcks hus går 40 fluffiga alpackor i olika färger. För att få uppleva dem på nära håll kan man hänga med på en alpackasafari eller varva ner med alpackayoga.

Angelica och Urban Åkerbäck började med ett alpackaföl med mamma, nu har de 40 stycken och driver Gotlands Alpacka.

Angelica och Urban Åkerbäck började med ett alpackaföl med mamma, nu har de 40 stycken och driver Gotlands Alpacka.

Foto: Mathilda Lavergren

Guidad tur2022-06-02 07:29

En efter en av de sagolika djuren kommer springandes i skogsbrynet hos Angelica och Urban Åkerbäck som driver Gotlands Alpacka i Klintehamn. 

– De är väldigt nyfikna och kommer gärna fram och luktar, men de tycker inte om att man klappar på dem, säger Angelica. 

På ett Alpackasafari får besökarna åka på en vagn efter en fyrhjuling, och hänga med ut i skogen när de matar och kollar till djuren som är uppdelade i olika hagar. 

undefined
Angelica och Urban Åkerbäck började med ett alpackaföl med mamma, nu har de 40 stycken och driver Gotlands Alpacka.

–Alla kommer oftast springandes från skogen och då är det är ett bra sätt att uppleva de nyfikna djuren på nära håll, säger Angelica. 

Det var Urbans föräldrar som först hade alpackor på sin gård. Sommaren 2013 föddes ett föl som inte mamman ville ta hand om. 

– Men våra barn ville väldigt gärna göra det, så vi fick hem fölet och hans mamma lite ofrivilligt. Vi flaskmatade honom och han finns ännu med i flocken i dag. Och på den vägen är det. 

undefined
Alpackorna är nyfikna av sig, men gillar inte att bli klappade.

Vad är det bästa med alpackorna? 

– Att de vill vara runt oss, men är harmoniska och tysta, säger Urban. 

– Jag tycker om deras ull och att de är lite trolska, säger Angelica. 

Under sommaren kan man också delta i alpackayoga med yogainstruktörn Annie Gardell. Det är uppskattat bland både människorna och alpackorna. 

– I somras var första gången vi hade alpackayoga och de vande sig med det. När vi öppnade yogabanan så kunde de lägga sig och vänta på att folk skulle komma dit, berättar Angelica. 

– De inger ett lugn och kan lägga sig och idissla bredvid någons yogamatta.

undefined
Under alpackayogan kan djuren lägga sig och idissla bredvid någons yogamatta.

På gården finns också tio angoralamm som man kan få syn på under safarituren. 

– Vi vill inte ha det för stort, vi vill hålla det litet så alpackorna tycker det är kul när det kommer folk. Därför kör vi bara en safari om dagen, säger Urban. 

Precis vid ingången ligger en butik där de säljer alpackornas ull, olika förädlade produkter och stickkit, där den som själv är intresserad av stickning kan sticka en alpacka av garn som är gjort av alpackornas ull. 

undefined
På gården finns också en butik med olka produkter från alpackans ull.
Urban tycker om att alpackorna vill vara runt dem och att de är harmoniska och tysta.
Urban tycker om att alpackorna vill vara runt dem och att de är harmoniska och tysta.
Om alpackan

De härstammar från Anderna, men har de senaste åren blivit mycket populära här i Sverige. Alpackan klarar det svenska klimatet bra om man klipper den på sommaren, de kan annars dö av värmeslag. Pälsen växer tillbaka ganska snabbt och när vintern kommer har de hunnit få en ny tät ull. De gillar inte regn, de har inte fett i sin ull och blir de blöta så blir de kalla snabbt. Alpackan är ett flockdjur och ska vara minst tre för att vara en flock, hingstar och ston går inte tillsammans.