Djupdyk i öns försvar – besök Gotlands försvarsmuseum

Vill du veta mer om försvaret på Gotland och dess historia? Då är det intressant att göra ett besök hos Gotlands försvarsmuseum. Här finns inte bara krigsföremål, utan även levande historieböcker.

Guidad tur 10 juni 2022 13:16

Gotlands försvarsmuseum öppnade 2009 och är uppdelat på två olika platser i Tingstäde. Det är det enda museet i Sverige som har alla tre försvarsgrenar samlade. 

– Museet är unikt eftersom här finns armé, flyg och marin och alla vapen och vapensystem som varit i bruk på Gotland, säger Lars-Åke Permerud. Han är en av alla volontärer som numera jobbar på museet och som tidigare länge varit en del av försvaret på Gotland. 

På museet finns krigsföremål samlade från fornborgarna på järnålder till och med idag. Varje föremål bär på en historia och volontärerna berättar gärna anekdoter och svarar på frågor. 

undefined
Museet är unikt eftersom här finns armé, flyg och marin och alla vapen och vapensystem som varit i bruk på Gotland

– Folk får svar på sina frågor om allt möjligt. Historiska händelser de varit en del av, samtal med gamla överstar, överstelöjtnanter och andra gamla officerare som varit med och kan berätta, säger John Stövring-Nielsen som är volontär på den delen av museet som flyg- och marina föremål är samlade. Här finns alla pjäser som ingått i det gotländska kustartilleriet från slutet av 1800-talet.  

Här guidar även Rutger Bandholtz gärna besökarna. 

– I sin verksamma tid skickades Rutger bland annat till Kappelshamnsviken på 80-talet för att ta hand om ett lastfartyg som hade minor hängande i fören som en druvklase. Det kunde blivit en smäll som utplånat Storugns hamn, säger John. 

undefined
Något av det mest intressanta de har samlat på museet tycker Rutger Bandholtz är flygplanet AH-2.

Något av det mest intressanta de har samlat på museet tycker Rutger är flygplanet AH-2.

undefined
På innsidan av flygplanet AH-2.

– Under det riktigt kalla kriget, 1987, var det en sovjetisk pilot som inte ville stanna kvar, han flög i stället från Baltikum och tog kurs mot Gotland. Men soppan räckte inte riktigt ända fram, utan han landade i vattnet utanför Östergarnsholm, berättar Rutger Bandholtz. 

Efter händelsen har planet haft ett brokigt öde, men nu har det landat på museet. Besökarna kan gå in i flygplanet och så finns en utställning om piloten som i stället blev pizzabagare i Visby. 

Hitta hit

Museets armédel ligger i centrala Tingstäde.

Flyg- och marindelen ligger 1,8 kilometer väster om Tingstäde (mot Visby) 

I juni har museet öppet torsdag-lördag 10–16