5 måsten att uppleva på Gotland i maj

Promenad med storslagna vyer på Högklint.
Promenad med storslagna vyer på Högklint.

Ön är fullsmockad med magiska platser att upptäcka och här är några av de vackraste pärlorna, perfekta att besöka för en promenad med en god vän, utflykt med hela familjen eller kanske för att unna dig en lugn stund för dig själv.

Gotlands län 30 april 2021 08:24
undefined
Sagolikt vid Kungens sal i Ardre.

Sagolika raukar i skogen 

I den övre delen av Mullvalds strandskog i Ardre dyker ett undangömt raukområde upp. På raukarna växer grön mossa och har man tur lyser solen igenom grenarna och skapar ett magiskt, sagolikt ljus. Ta med fika och njut av kaffi tillsammans med den stilla skogen och raukarna som funnits med länge. 

undefined
Promenad med storslagna vyer på Högklint.

Promenad med storslagna vyer 

Högklint är en populär utkiksplats och många kommer hit på sommaren för att se solnedgången. Men, det är också ett naturreservat med en vandringsstig som går söder ut längs den höga klintkanten. En mjuk skogsstig leder dig över rötter, förbi vindpinade tallar och utsikter den ena vackrare än den andra. När du gått en stund kommer du till en liten stenstrand, perfekt för en fikastund eller kanske ett dopp. 

Genom ett hav av ramslök 

Nedanför Lummelundagrottorna ligger en naturstig genom Lummelunda brukspark. Den är inte så lång, men väldigt vacker och full av ramslök på våren. Här promenerar man över och längs med vattendrag och passerar knotiga gamla träd som formats av väder och vind. Den lilla sträckan kan förlängas med en promenad längs havet som ligger precis intill. 

undefined
Mysiga fiskebodarna i Grynge fiskeläge.

Vackert fiskeläge 

Längs den gotländska kusten finns det gott om gamla fiskelägen som en gång i tiden användes flitigt av alla fiskare på ön. De små bodarna byggdes för att ge värme och förvara redskap. Ett av de vackraste och mest välbevarade är Grynge fiskeläge som man hittar på Östkusten i Gammelgarn. Och granne med fiskeläget breder sandstranden Gryngsvik ut sig. 

undefined
Ringmuren runt i solnedgången.

Ringmuren runt i solnedgången 

Ta en kvällspromenad den drygt 3,4 långa vägen runt ringmuren och upplev det storslagna världsarvet. Se Kruttornet, Kärleksporten, Jungfrutornet, Väktargången och Kajsartornet på nära håll. Ett tips är att gå stigen i Nordergravar och ner till strandpromenaden när det är dags för solen att gå ner. Ta med en filt och något gott att äta och se färgskådespelet när de sista strålarna syns för dagen, magiskt vackert!