Två turistföretag i oväntat samarbete under sommaren

Gotlands Cykeluthyrning oroade sig först för en ny konkurrent. Oron försvann snabbt och ledde i stället till ett nytt samarbete mellan dem och Strömma.

Gotlands Cykeluthyrning och Strömma samarbetar nu i sommar.

Gotlands Cykeluthyrning och Strömma samarbetar nu i sommar.

Foto: Montage

Gotland2021-06-23 11:08

Inför sommarsäsongen berättade Strömma att de skulle etablera sig på Gotland och arrangera guidade bussresor runt Visby. Gotlands Cykeluthyrnings vd Björn Wallenström oroade sig först för att det skulle bli en konkurrent till Visbytåget som de själva driver.

– Snabbt förstod jag dock att de har en annan produkt och inte gör på samma sätt som oss. I stället för att vara konkurrenter, så tog jag kontakt med dem för att kolla om vi kunde samarbeta, säger Björn Wallenström. 

De kom fram till att sälja en kombinerad biljett mellan buss och tåg. De valde även att bygga ut samarbetet ytterligare – om man åker med Strömmas buss till Lummelunda är det till exempel möjligt att ta en cykel tillbaka in till Visby om bussen slutat gå för kvällen.

– Anledningen till att jag vill berätta om det här är för att man kan hitta olika positiva grejer bara man samarbetar. Vi tycker själva att det är väldigt roligt. Det känns verkligen klockrent och jag tror att kombinationen tåg, buss och cykel är rätt unik på en turistort, säger han.  

Björn Wallenström och Jacob Harlevi, Gotlands Cykeluthyrning.
Björn Wallenström och Jacob Harlevi, Gotlands Cykeluthyrning.