Tre platser för en fantastisk vinterpromenad

Platser för härliga vinterpromenader.
Platser för härliga vinterpromenader.

En vintrig promenad är fint för både kropp och själ, och speciellt på några av de här underbara platserna som Gotland har att erbjuda.

Gotland 5 december 2022 15:48

 Högklint

undefined
Vinter; snö; Gotland; Visby; Fridhem; Högklint; vattenfall
undefined
Bänk med härlig utsikt på Högklint.
undefined
Högklint

Högklint är en populär utkiksplats och många kommer hit för att se solen sakta sänka sig ner i havet. Men, det är också ett naturreservat med en stig som går söder ut längs den stupande klintkanten. Den mjuka skogsstigen leder dig över rötter, förbi vindpinade tallar och utsikter den ena vackrare än den andra. 

När du gått en stund kommer du till en liten stenstrand och här har ett helt klintparti lossnat och glidit ut och står nu som en nästan 20 meter hög så kallad falsk rauk på stranden. Klyftgrottan som har bildats innanför rauken kallas "Rövar Liljas håla".

Sigsarve och Klintkustleden

undefined
Sigsarve på Klintkustleden.
undefined
Grillplats vid Svarthäll på Klintkustleden.
undefined
Klintkustleden

Klintkustleden är en vandring som går genom sex naturreservat. Leden börjar vid Björkume naturreservat i söder och sträcker sig till Hallshuk i norr. Vandringen är 30 kilometer lång och på vägen har du en hänförande utsikt över kusten och havet när du vandrar på de höga klintkanterna. 

Du stöter också på vindpinade tallar, gammal skog, trampar över rötter och går förbi fornlämningar, fornborgar, pittoreska fiskelägen och Jungfrun som är Gotlands högsta rauk. Längs vandringen finns även gott om grillplatser med mycket fin utsikt. 

Naturreservatet Folhammar

undefined
Folhammar
undefined
Fin promenadsträcka vid Folhammar.

Strax norr om Ljugarns samhälle och strand ligger Folhammar, ett av Gotlands mäktiga raukområden.

Raukarna mäter upp till 6 meter och består av kalksten full av fossiler av förhistoriska smådjur, fossil som är väl synliga om man tittar noga på raukarna. Framför allt kan man här hitta "kattskallar" och sjöliljor.

Raukområdet är en del av ett större naturreservat som lämpar sig perfekt för en vintrig promenad vid havet, och här finns också bänkar och grillplats att ta en paus mitt bland de sagolika raukarna. 

undefined
Vintersolen går ner vid Folhammar naturreservat.